Hrvaška diplomatka na Facebooku propagira "belo" Evropo, v Nemčiji zgroženi, kaj sledi?

K. Š., VČ
19.08.2019 12:22

Elizabeta Mađarević, prva sekretarka hrvaškega veleposlaništva v Berlinu, je na spletu širila rasistične in ksenofobne zapise. Epilog je sedaj znan: diplomatka je suspendirana in umaknjena z veleposlaništva v Berlinu. Inšpekcija tudi predlaga, da se ji izroči odpoved delovnega razmerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slaba reklama za Hrvaško.
Marko Vanovšek

"Umaknjena je, njen mandat prekinjen, suspendirana je. Diplomat ni nikoli privatna oseba. Obstaja tudi prekinitev delovnega razmerja." Tako je popoldne v Zagrebu, pred zgradbo ministrstva, ki ga vodi, škandal, ki ga je povzročila hrvaška diplomatka, komentiral hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.
Hrvaški Index je pred dnevi javnosti predočil spletne zapise prve sekretarke hrvaškega veleposlaništva v Berlinu Elizabete Mađarević. Ta je pod fotografijo Jadranskega morja v angleščini zapisala: "Čista in resnična Evropa, samo beli Evropejci, tako kot pred 30 leti v celotni Evropi. To bi morala biti reklama za počitnice. Človek bi si mislil, da to ni več možno, a je na srečo še."
Glas o Indexovem odkritju je hitro poneslo tudi do Berlina. Nemška televizija ZDF je poročala, da je "rasistična objava hrvaške diplomatke pritegnila tudi njihovo pozornost" in da se je hrvaško ministrstvo na njene zapise ostro odzvalo. "Mađarevićevo so pozvali tudi na zagovor," poročajo hrvaški in nemški mediji. ZDF obenem izpostavlja, da so dobri odnosi med Zagrebom in Berlinom v tem trenutku ključnega pomena, saj bo Hrvaška od prvega januarja 2020 predsedovala Svetu EU.
ZDF poudarja, da se je Mađarevićeva najprej branila z besedami, da "ima pravico do svojih konservativnih pogledov". Na prispevek hrvaškega Indexa se je najprej odzvala na Facebooku, kjer je komentirala: "Nisem ne uradnik in ne politik, sem samo običajen človek, ki ima pravico do zasebnosti. Imam konzervativne poglede, od katerih ne odstopam in jih brez slabe vesti delim z javnostjo, saj temeljijo na dejstvih in živim v svobodni državi." Njen profil na dotičnem družbenem omrežju sicer ni več dostopen.
Svojo obrambo je kasneje spremenila. Zdaj trdi, da je bila žrtev hekerskega napada: "V moj profil so vdrli in presenečena sem nad tem, o čem se poroča." Hrvaški in nemški mediji o resničnosti navedene izjave sicer dvomijo - že v preteklosti je s svojimi zapisi namreč razpihovala rasizem in ksenofobijo. Nemški kanclerki Angeli Merkel je zaradi izjave, da je "islamska vera" del nemške kulture, med drugim očitala, "da njej primanjkuje lastne kulture".
Škandala sicer niso prezrli niti drugi mediji. O nestrpni hrvaški političarki tako pišejo tednik Stern, dnevnik Handelsblatt, lokalni list Neue Dresdner Nachrichten in številni drugi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta