Hrvaška v novi sistem cestninjenja: Promet bo tekel brez zaustavljanja ne glede na to, kateri način bodo izbrali vozniki

Va, STA
24.09.2024 15:44

Cestnine po novem pristojni napovedujejo po poletju 2026.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Hrvaško podjetje Hrvatske autoceste (Hac), pristojni minister ter konzorcij češke in slovaške družbe TollNet in Sky Toll so sklenili dogovor o novem sistemu cestninjenja na hrvaških avtocestah, vreden 80 milijonov evrov. 

Pogodbo so v Zagrebu podpisali predsednik uprave Haca Boris Huzjan, hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković ter predstavniki konzorcija.

Novi sistem bo pokrival celotno mrežo avtocest na Hrvaškem, s čimer bodo po vsej državi uvedli enoten sistem cestninjenja. Butković je pri tem izpostavil, da ne predvidevajo zvišanja cestnin in da jih ne bodo uvajali na delih avtocest, kjer jih ni treba plačevati niti zdaj.

Največji del avtocest sodi pod Hac, ki je eden od treh upravljalcev avtocest na Hrvaškem. Poleg njega sta to še Bina Istra, v kateri ima večinski delež francoska družba Bouygues, skrbi pa za 140 kilometrov avtocest in hitrih cest, bolj znanih kot istrski ipsilon, ter Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), v kateri je večinski lastnik avstrijski Strabag, upravlja pa 60 kilometrov avtoceste med hrvaško prestolnico in mejnim prehodom Gruškovje.

Kako bo cestninjenje delovalo? 

Novi sistem cestninjenja bo voznikom omogočal plačilo cestnine prek naprave ENC, ki je v uporabi že zdaj, ali pa bo prek kamere samodejno prebral registrsko številko vozila. Vozniki tovornih vozil bodo še naprej morali uporabljati zgolj napravo ENC, ki se jo pritrdi na vetrobransko steklo.

Novi sistem cestninjenja bo začel delovati po poletju 2026, omogočal pa bo prost pretok vozil na več voznih pasovih. Promet bo potekal brez zaustavljanja ne glede na to, za kateri način plačevanja cestnine se bodo odločili vozniki.

Cestnino bodo obračunavali na 208 točkah, ki bodo opremljene s kamerami in antenami, predvidenih pa je tudi 74 mobilnih enot za cestninjenje. Natančnost merjenja prometa in zaznavanja kršitev ocenjujejo na 99,9 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta