Iran zavrača obtožbe Izraela, da je vpleten v zaseg ladje v Rdečem morju

STA, Va
20.11.2023 12:49

Hutijski uporniki iz Jemna so v nedeljo zajeli tovorno ladjo, ki je prevažala avtomobile in je bila na poti iz Turčije v Indijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Iranske oblasti so danes zavrnile obtožbe Izraela, da so hutijski uporniki tovorno ladjo v Rdečem morju zasegli po navodilih Teherana. Obtožbe je Iran označil za poskus preusmeritve pozornosti od dogajanja v Palestini, kjer da je Izrael doživel velik poraz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Večkrat smo povedali, da uporniške skupine v regiji predstavljajo svoje države ter sprejemajo odločitve in delujejo na podlagi interesov svojih držav. Sionistični režim pa ne more sprejeti dejstva, da je v Palestini doživel velik poraz, in želi najti opravičilo za ta poraz z obtoževanjem Irana," je izjavil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani.

Hutijski uporniki iz Jemna, ki jih podpira Iran, so v nedeljo v Rdečem morju zajeli tovorno ladjo Galaxy Leader, ki je prevažala avtomobile in je bila na poti iz Turčije v Indijo. Odpeljali naj bi jo v Jemen in ob tem napovedali, da bodo odslej vse ladje, povezane z Izraelom, postale njihova tarča.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za zaseg ladje obtožil Iran. Ugrabitev ladje je po njegovem mnenju "teroristično dejanje, ki pomeni kvalitativni preskok v iranski agresiji proti državljanom svobodnega sveta in ustvarja mednarodne posledice za varnost ladijskih poti".

Po poročanju izraelskih medijev naj bi ladjo upravljalo podjetje v delni lasti britansko-izraelskega poslovneža Ramija Ungarja.

Iran, ki finančno in vojaško podpira skrajno palestinsko gibanje Hamas, je napade gibanja na Izrael 7. oktobra označil za uspeh, a zanikal neposredno vpletenost. Teheran je tudi večkrat opozoril na nevarnost širitve konflikta v regiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta