Italija bo zaprla vse trgovine, odprte bodo le še trgovine s hrano in lekarne

Bojan Brezigar, Trst
11.03.2020 22:01

Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal zaprtje vseh trgovin po državi. Izjema so le trgovine s hrano in lekarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gneča pred trgovino v Rimu.
EPA

Italija je še dodatno zaostrila ukrepe za zaustavitev epidemije koronavirusa. Od jutri bodo zaprte vse trgovine razen jestvin in lekarn. Zaprti bodo bari, gostilne in restavracije, brivski in frizerski saloni. Zaprti bodo tudi trgovski centri. Tako je v sredo malo pred 22. uro sporočil predsednik vlade Giuseppe Conte v neposrednem prenosu na televiziji. Delo v tovarnah se bo nadaljevalo, vendar morajo podjetja zagotoviti stanje, da ne bo prišlo do novih okužb. Odvečni oddelki bodo zaprti in podjetja naj spodbujajo predčasne dopuste zaposlenih.
Ukrepi so pričakovani; predlagala jih je dežela Lombardija v soglasju z župani vseh 12 glavnih mest pokrajin Lombardije. Gre za skupno pobudo politikov levice in desnice, kar kaže na veliko soglasje glede teh ukrepov. Koronavirus je terjal 827 življenj, od teh 196 v zadnjem dnevu. V Italiji je 10.590 okuženih.
Sicer pa je parlament po hitrem postopku soglasno odobril nove vladne ukrepe za premostitev težav. Predvidenih je 25 milijard evrov za zagotovitev novih zdravstvenih struktur, za katere bo vlada imenovala posebnega komisarja, davčno razbremenitev podjetij, ki bodo utrpela škodo, odložitev plačil davkov in obrokov posojil in pomoč podjetnikom, ki bodo utrpeli škodo.
Odzivi politike na Contejev poseg so pozitivni. Poleg strank koalicije podpirajo ta ukrep vse tri opozicijske stranke desne sredine 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta