Italijanski posredniki v Italiji nezakonito služijo s Petrolovim gorivom

M.R.
27.11.2018 21:36

V preiskovalni oddaji Report italijanske televizije RAI so razkrili, da v Italiji bencinski servisi ponujajo gorivo po neobičajno nizkih cenah, to zato, ker trgovski posredniki državi ne plačujejo predpisanega davka na dodano vrednost (DDV).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

In TV Slovenija poroča, da naj bi pri tem sodeloval tudi slovenski Petrol, ki naj bi več milijonov ton goriva prodal kriminalnim posrednikom. Poceni gorivo v Italijo prihaja po različnih nezakonitih poteh, a Petrolova je povsem zakonita. 
Ko v Italijo pripeljejo gorivo, za to nihče ne plača DDV-ja, saj je Petrol v Sloveniji, kupci pa v Italiji. In bencinski servis, ko proda gorivo, končnim kupcem zaračuna DDV, ki pa ga državi ne plača. Ob tem pa je treba poudariti, da se novinar oddaje Report Giorgia Mottole in italijanski preiskovalni organi strinjajo, da Petrol pri tem ne ravna nezakonito. 
Mottola še opozarja, da večina goriva, ki je predmet davčnih utaj v Italiji izvira iz Slovenije, zato slovenskega trgovca poziva, naj bo bolj pazljiv, s kom posluje. 

​Petrol: Ne poslujemo s slamnatimi podjetji

V Petrolu so za TV Slovenija pojasnili, da naftne derivate v Italijo prodajajo že več let in da je vse transparentno. Pri tem dodajajo, da ne poslujejo s slamnatimi podjetji, ampak s takimi, ki imajo bančne garancije in da se njihova odgovornost konča s prodajo goriva. 
Slovenska finančna uprava pa je ob tem poudarila, da se, ko slovenski davčni zavezanec proda blago v Italijo, DDV-ja ne plača v Sloveniji, ampak v Italiji. Pri tem mora slovenski prodajalec o poslu obvestiti pristojne italijanske organe, da ti lahko preverijo, ali je DDV pravilno obračunan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta