Ivica Todorić: Tajkun za zgled slovenskim podjetnikom?

Jon Knez Jon Knez
14.11.2023 18:00

Joc Pečečnik se je na Festivalu podjetništva pogovarjal s kontroverznim hrvaškim podjetnikom Ivico Todorićem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Todorić novembra 2017 v Londonu, kamor je zbežal, ko je hrvaško državno odvetništvo sprožilo preiskavo zoper njega.
Reuters

V ponedeljek je v Kongresnem centru Brdo potekal Festival podjetništva v organizaciji Kluba slovenskih podjetnikov (SCB). Predsednik SCB Joc Pečečnik je v nagovoru kritiziral slovensko politiko, češ da ne zna delati v dobro države, temveč dela le zase. "Ne gre za nasprotovanje aktualni vladi, ampak poniževanje in blatenje podjetnikov, vzvišen odnos, da je vlada nad državljani, so nesprejemljivi. Vsaka nova vlada se najprej maščuje prejšnji, nato skuša nekaj narediti, a ji ne uspe in jo prehitijo volitve ter se vlada menja. To spremljamo zadnjih 30 let, posledica pa je, da nas prehiteva vsa evropska konkurenca," je še dejal.

Na zadnjem panelu se je Pečečnik prek videopovezave pogovarjal s kontroverznim hrvaškim podjetnikom Ivico Todorićem. Govorila sta o povezovanju podjetij v regiji in krepitvi lokalnih oskrbnih verig.

Joc Pečečnik: "Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, bo prihodnost družbe zelo težka"
Andrej Petelinšek

Predstavili so ga kot zgled uspešnim podjetnikom. Nekdanji lastnik gigantskega podjetja Agrokor, ki je imel od 2014 v lasti tudi slovenski Mercator, je pred dnevi na Hrvaškem napovedal, da bo vstopil v politiko in ustanovil svojo stranko, s katero bi se, kot je povedal, boril za izboljšanje življenjskega standarda državljanov. Ne skriva ambicij, da bi rad postal premier. Za svoje pravne spore, ki še vedno odmevajo, je okrivil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Kdo sploh je Ivica Todorić? V sedemdesetih letih je zagnal družinski biznis s prodajo cvetja. Posel je v osemdesetih razširil na uvoz in izvoz žitaric, sadja in zelenjave. Leta 1989 je ustanovil podjetje Agrokor, katerega stoodstotni lastnik je bil. V obdobju razpada socialistične Jugoslavije, hrvaške osamosvojitve in vojne je kupil Jamnico, Zvijezdo, Ledo, Unikonzum, Bobis, soline na Pagu, zagrebški hotel Opera. Ustanovil je tudi Kreditno banko Zagreb. Leta 2005 je kupil veliko proizvodnjo mesa Pik Vrbovec in poljedelsko podjetje Belje. Ker je želel imeti poslovni primat v jugovzhodni Evropi, je kupoval tudi podjetja na Madžarskem, v Srbiji, Sloveniji, Bosni in Hercegovini in v Črni gori. Postal je eden najbogatejših Hrvatov. Mediji so spremljali vsak njegov korak in poročala o številnih aferah.

Todorić je v času vojne in embarga na veliko posloval s pšenico, dobival je večmilijonske kredite od hrvaških bank. Za več deset milijonov se je izkazalo, da jih ni porabil za pšenico. Zaradi tega so ga imenovali tajkun in vojni dobičkar. Todorić je zgodbo Agrokorja neslavno zaključil 2017, ko je zaradi finančnega zloma lastništvo podjetja prodal hrvaški vladi. Kasneje je vlado obtožil, da mu je podjetje prisilno odvzela.

Od tedaj Todorić z vlado bije sodni spor, nekaj časa se je skrival v Londonu. V začetku novembra je hrvaško državno tožilstvo ostalo brez ključnega izvedenskega mnenja v primeru, na katerem temelji obtožnica, saj ga je sodišče zaradi nezakonitosti izločilo. Zanj je tožilstvo plačalo 1,3 milijona evrov. Premier Plenković je odgovornost za izgubo dokaza pripisal tožilstvu. Tožilstvo sicer Todorića in še 14 drugih bremeni finančnih malverzacij, s katerimi naj bi bil Agrokor oškodovali za 160 milijonov evrov. Todorić naj bi se bil premoženjsko okoristil za 122 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta