Izrael napadel tudi Jemen, ZDA bodo okrepile svoje sile na Bližnjem vzhodu, pri tem opozarjajo Iran

STA, M.R.
29.09.2024 18:51

Izraelska vojska je danes sporočila, da je napadla več ciljev hutijevskih upornikov v Jemnu, vključno z elektrarnami in pristaniščem za uvoz nafte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice izraelskih zračnih napadov v obmorskem mestu Hodejda v Jemnu.
Reuters

Do zračnih napadov je prišlo dan po tem, ko so jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran, sporočili, da so z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu prav v času, ko se je izraelski premier Benjamin Netanjahu z letalom vračal domov.

"V današnji obsežni operaciji je več deset letal, vključno z bojnimi letali, letali za oskrbo z gorivom in izvidniškimi letali, napadlo vojaške cilje hutijevskega terorističnega režima na območjih Ras Ise in Hodaide v Jemnu," je povedal predstavnik izraelske vojske.

Izrael je pristanišče v Hodaidi napadel že julija in povzročil za vsaj 20 milijonov dolarjev škode.

Cilje, ki so jih napadli danes, so uporabljali hutijevci, ki so zasedli jemensko prestolnico Sana leta 2014, da so iransko orožje in opremo za vojaške namene preselili v regijo, je sporočila izraelska vojska.

Kot so sporočili, je bil napad odziv na nedavne napade hutijevskega režima na Izrael.

Televizijska postaja Al Masira, ki jo nadzirajo hutijevci, pa je poročala, da je Izrael napadel pristanišči v Hodaidi in Ras Isi in dve elektrarni.

ZDA opozarjajo Iran in krepijo prisotnost

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je pooblastil ameriško vojsko, da okrepi svojo prisotnost Bližnjem vzhodu. S tem bodo po besedah predstavnika Pentagona Patricka Ryderja ZDA lažje odgovorile na nepredvidljive situacije. 

Ob tem je opozoril, da so ZDA jasno povedale, da bodo v primeru, če bodo Iran ali njegovi zavezniki ta trenutek skušali izkoristiti za napade na ameriško osebje ali ameriške interese v regiji, ZDA storile vse za zaščito svojih ljudi. Svoje sile naj bi bile ZDA zmožne razporediti v kratkem času, zavezane pa bodo tudi obrambi Izraela in k umiritvi napetosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta