Izraelska vojska opozarja, da bodo iz Gaze prihajali prizori, "ki jih bo težko razumeti"

M.R.
11.10.2023 09:21

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na Gazo, kjer je bilo zaradi izraelskega bombardiranja razseljenih že več kot 260.000 ljudi. Ubitih je bilo blizu tisoč Palestincev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eksplozija ob bombnem napadu izraleske vojske na mesto Gaza.
Reuters

Izrael je štiri dni po napadih militantov palestinskega gibanja Hamas na Izrael napovedal tudi kopensko ofenzivo na območje Gaze. Po zadnjih podatkih je v napadih Palestincev umrlo najmanj 1200 Izraelcev, v bombnih napadih na Gazo pa najmanj 950 ljudi.

Izraelska vojska se že kopiči ob meji z Gazo in se pripravlja na ofenzivo. Vojska je že zaprla mejo, ki so jo deloma porušili Hamasovi militanti, ob meji pa naj bi bilo poleg redne vojske tudi 300.000 rezervistov. 

Več kot 260 tisoč Palestincev je razseljenih zaradi izraelskih bombnih napadov.
Reuters

Izraelska vlada, ki jo vodi Benjamin Netanjahu, je vojski ukazala, naj poskrbi, da po koncu operacije Hamas ne bo imel več nobenih vojaških zmogljivosti. Od nedelje dalje je izraelska vojska bombardirala Gazo. Kot trdi sama, je uničevala lokacije, kjer naj bi imel Hamas svoje vojaške zmogljivosti. Predstavnik izraelske vojske Džonatan Konrikus je dejal, da so bile nekatere nameščene tudi v civilnih objektih. Po zadnjih podatkih je bilo zaradi izraelskega bombardiranja Gaze razseljenih že več kot 260.000 Palestincev.

Združeni narodi opozarjajo Palestince in Izrael: Vsi vojni zločini morajo biti kaznovani

Palestinci na območju, ki ga je bombardirala izraelska vojska.
Reuters

"Prizore, ki bodo prihajali iz Gaze, bo precej težko razumeti in jih opazovati," je opozoril Konrikus. Hkrati je izrazil željo, da bo Izrael imel podporo, tudi ko se bodo boji še okrepili. Združeni narodi so namreč že včeraj opozorili, da so že dobili dokaze o vojnih zločinih na obeh straneh, tako palestinski kot izraelski. Predvsem so opozorili, da splošna blokada Gaze predstavlja vojni zločin. 

Izraelska vojska ob meji z Gazo.
EPA

Včeraj so izraelske oblasti sporočile, da so od sobote na območju Izraela našli 1500 trupel militantov. Militante še vedno iščejo, tako so jih včeraj izraelske sile 18 ubile, je povedal predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. "To so teroristi, ki niso pobegnili nazaj v Gazo," je povedal in dodal, da vojska militante išče tudi na izraelskem ozemlju.

Ob meji z Gazo naj bi bilo 300.000 izraelskih rezervistov.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta