Izraelski premier: Vojna za uničenje Hamasa se bo nadaljevala

N.S., STA
10.12.2023 09:01

Izraelska vojna za uničenje Hamasa se bo nadaljevala, je napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izraelske sile so davi vdrle na jug Gaze. V Gazi v dveh mesecih ubitih najmanj 17.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelske sile so tako davi vdrle na jug Gaze, kamor se je več sto tisoč palestinskih civilistov zateklo v iskanju zavetja.
EPA

Premier Benjamin Netanjahu je v nagovoru obenem pohvalil ZDA, ker so blokirale prizadevanja ZN za prekinitev ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zelo cenim pravilno stališče, ki so ga ZDA zavzele v Varnostnem svetu Združenih narodov (...) Zato bo Izrael nadaljeval svojo pravično vojno za uničenje Hamasa in doseganje ostalih ciljev vojne," je izjavil izraelski premier. Izraelske sile so tako davi vdrle na jug Gaze, kamor se je več sto tisoč palestinskih civilistov zateklo v iskanju zavetja pred izraelskim bombardiranjem ter spopadi med izraelskimi silami in skrajneži palestinskega gibanja Hamas.

Vir blizu Hamasa in palestinskih skrajnežev Islamskega džihada je za AFP povedal, da v bližini Han Junisa danes potekajo "srditi spopadi" obeh palestinskih skupin z izraelskimi silami. Novinar AFP je s terena poročal o napadih na tem območju. Izraelska vojska je potrdila, da v Han Junisu potekajo spopadi od vrat do vrat. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje Gaze, ki ga vodi Hamas, je bilo v dvomesečnem nasilju v Gazi ubitih najmanj 17.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v zadnjih 24 urah napadla okoli 250 vojaških ciljev na območju Gaze, med drugim skladišča orožja in predore. Vojaška letala so skupaj s kopenskimi enotami uničila Hamasov komunikacijski objekt v bližini mošeje na jugu Gaze, so dodali. Z uporabo natančnih bomb so Izraelci uničili mrežo predorov, s pomočjo brezpilotnega letalnika pa so odkrili teroristično celico, ki je poskušala napasti napredujoče izraelske enote na območju, je po navedbah AFP še sporočila izraelska vojska.

Izrael je obljubil, da bo izkoreninil Hamas po napadu skrajnega palestinskega gibanja na izraelsko ozemlje 7. oktobra, v katerem so borci Hamasa ubili približno 1200 ljudi in zajeli več kot 200 talcev. Kot so v soboto sporočili izraelski uradni viri, je v ujetništvu na palestinskem ozemlju še vedno 137 talcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta