Izraelski tanki vstopili v središče mesta Rafa: "Območje Gaze je postalo pekel na zemlji"

STA, A.L.
28.05.2024 15:05

Številne mednarodne organizacije znova svarijo, da v Gazi ni več nobenega varnega območja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za zdravje v Gazi je danes sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah v palestinski enklavi skupno ubitih 46 ljudi, še 110 pa je ranjenih.
EPA

Kljub ogorčenju mednarodne skupnosti po nedeljskem napadu izraelskih sil na begunsko taborišče blizu mesta Rafa, v katerem je bilo ubitih najmanj 45 ljudi, so danes izraelski tanki vstopili v središče tega mesta na jugu Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Agencija za civilno obrambo v Gazi je sporočila, da je izraelska vojska iz zraka napadla šotore beguncev zahodno od Rafe, pri čemer je bilo ubitih najmanj 21 ljudi.

"Izraelski tanki so stacionirani na krožišču Al-Auda v središču mesta Rafa," je za AFP povedala ena od prič v mestu. Prisotnost izraelskih tankov v središču mesta je potrdil tudi palestinski varnostni vir v Rafi, navaja AFP.

Izraelska vojska tako stopnjuje ofenzivo na mesto Rafa, zračni napadi in obstreljevanje se nadaljujejo tudi drugod po oblegani palestinski enklavi. Tarča napadov je znova tudi območje Tal Al-Sultan blizu Rafe, kjer je izraelska vojska v nedeljo izvedla napad, v katerem je življenje izgubilo najmanj 45 ljudi.

Po podatkih UNRWA je iz Rafe od začetka izraelske kopenske ofenzive pred skoraj tremi tedni zbežalo že več kot milijon civilistov.
EPA

Nikjer in nihče ni varen

Napad na taborišče za razseljene Palestince, o katerem bo danes razpravljal tudi Varnostni svet ZN, je sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa ga je označil za tragično nesrečo.

Številne mednarodne organizacije znova svarijo, da v Gazi ni več nobenega varnega območja, medtem ko Izrael kljub številnim prošnjam, pozivom in opozorilom mednarodne skupnosti nadaljuje ofenzivo v Rafi in njeni okolici, ki je bila še eno zadnjih zatočišč za razseljene Palestince.

"Nikjer in nihče ni varen. Vsak dan umre več civilistov, družine pa so prisiljene živeti v vedno bolj grozljivih razmerah. Območje Gaze je postalo pekel na zemlji. Edino upanje je takojšnja prekinitev ognja", je na omrežju X sporočila Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Po podatkih UNRWA je iz Rafe od začetka izraelske kopenske ofenzive pred skoraj tremi tedni zbežalo že več kot milijon civilistov, agencija pa ponovno opozarja tudi na ogroženost zdravstvenih ustanov. V okrožju Rafa na jugu Gaze po navedbah palestinskih oblasti komajda deluje le še ena bolnišnica.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je ob tem danes sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah v palestinski enklavi skupno ubitih 46 ljudi, še 110 pa je ranjenih. Skupno število Palestincev, ki so bili ubiti od začetka izraelske ofenzive na Gazo 7. oktobra lani, je doseglo 36.096, več kot 80.000 pa je ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta