Javnomnejnska raziskava še vedno na strani sedanje predsednice, Milanović je vse bližje

M.R.
10.12.2019 21:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolinda Grabar Kitarović
Reuters

Pred hrvaškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo v nedeljo 22. decembra, po javnomnenjski raziskavi, ki jo je objavila televizija RTL, trenutno vodi sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, a njena prednosti ni več tako velika. Napoveduje se drugi krog. 
Volilo bi jo 26,8 odstotka sodelujočih v raziskavi, za nekdanjega premierja iz vrst socialdemokratov (SDP) Zorana Milanovića pa bi glasovalo 25,4 odstotka sodelujočih. Na tretjem mestu je z 21 odstotki Miroslav Škoro, četrti pa je Mislav Kolakušić, ki bi prejel 10,6 odstotka glasov. 
Aktualni predsednici podpora pada že štiri mesece zapored. Pretekli mesec je imela še 28,6 odstotka podpore, Milanović pa je v zadnjem mesecu pridobil dobro odstotno točko. Novembra ga je namreč podpiralo 24,3 odstotka volivcev. 
Volivci desnice v veliki večini napovedujejo, da bodo sicer svoj glas oddali za Grabar-Kitarovićevo. Kar 77,3 odstotka jih bo glasovalo za njo, 14,1 odstotka jih bo glasovalo za Škora in le 2,3 odstotka jih bo glasovalo za Kolakušića. Ostali kandidati nimajo niti treh odstotkov podpore, kažejo izsledki raziskave. 
Raziskava tako kaže, da je drugi krog neizbežen. Trenutno bi v drugem krogu Grabar-Kitarovićeva dobila 48,3 odstotka glasov, Milanović pa 47,6 odstotka glasov. Neodločenih je še 4,1 odstotka volivcev. Če bi se v drugem krogu soočila Škoro in sedanja predsednica, bi 50 odstotkov volilo za Škora, ki bi v drugem krogu premagal tudi Milanovića. 
Javnomnenjsko raziskavo je za omenjeno televizijo opravila agencija Promocija Plus, v njej pa je sodelovalo 1300 ljudi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta