Je ruska vojska na ukrajinskem bojišču uporabljala kemično orožje, znano že iz prve svetovne vojne?

Va, STA
02.05.2024 16:37

V Moskvi to zanikajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški State Department navaja, da je Rusija uporabljala sredstvo za dušenje klorpikrin, da bi dosegla prednost na ukrajinskem bojišču. Američani prav tako trdijo, da ni šlo za izoliran incident. 

Konvencijo o prepovedi razvoja in nabave kemičnega orožja (CWC) je podpisala tudi Rusija in v Moskvi trditve ZDA zavračajo kot neutemeljene.

Strupeni klorpikrin napade pljuča, oči in kožo. Lahko povzroči slabost, bruhanje in drisko, navaja ameriški center za kontrolo bolezni (CDC). Množično je bil uporabljan na primer med prvo svetovno vojno. 

Rusija napredovala na "najbolj zapletenem" delu fronte

Rusko obrambno ministrstvo navaja, da so njihovi vojaki zavzeli vas Berdiči v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ruski vojaki so po navedbah Moskve "v celoti osvobodili naselje Berdiči", od koder so se konec minulega tedna umaknile ukrajinske sile. Kot je takrat dejal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski, je to območje "najbolj zapleten" del fronte.

Ukrajinska vojska je potrdila, da so ruske sile dosegle preboj na območju vasi Očeretine, ki leži nekaj več kot 11 kilometrov severno od Berdičev, in da izvajajo vse potrebne ukrepe, da bi sovražnika z območja pregnali.

Stanje na fronti se je za ukrajinske sile v zadnjem času poslabšalo, saj je ruska vojska ponekod na vzhodni fronti dosegle znaten napredek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta