Kaj kupujemo? Pokvarjeno in smrdljivo meso prodajajo kot čevapčiče in pleskavice

A.L.
27.11.2018 15:31

Meso, ki mu je potekel rok trajanja, oddaja pa neprijeten vonj in že izgublja barvo, v paški mesnici uporabljajo za čevapčiče, pleskavice ali pa ga prodajajo pod imenom mešano meso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Telečja rebra, 1,774 kilogramov, smrdi = za čevapčiče", "telečji kotlet 1,692 kilograma, smrdi = za čevapčiče", sta le dva zapisa na dolgem seznamu, ki je last hrvaške mesnice z otoka Pag, sestavil pa ga je tamkajšnji mesar. Vodja mesnice je povedal, da so 33-letnega moškega, ki je sestavil ta seznam, že poleti odstavili s položaja vodje mesnice, kjer je delal več kot dve leti. 

Pokvarjeno meso prodajo naprej

Meso, ki mu je potekel rok trajanja, oddaja pa neprijeten vonj in že izgublja barvo, v paški mesnici uporabljajo za čevapčiče, pleskavice ali pa ga prodajajo pod imenom mešano meso. Vanj dodajo kis, sol, Vegeto in nekaj začimb, da meso ponovno dobi pravo barvo in da se smrad, ki ga ima meso zaradi pretečenega roka trajanja, odpravi. 33-letni mesar, ki je sestavil seznam, je povedal, da vse to počnejo s soglasjem lastnika mesnice, ta pa trdi nasprotno. Pravi, da njegova mesnica deluje zakonito.
Lastnik pravi tudi, da sanitarna inšpekcija v mesnici redno pregleduje meso in higieno, ostanke olja in mesa pa pošiljajo na zavod za javno zdravstvo. "Bili smo med desetimi najboljšimi mesnicami po kvaliteti mesa na Hrvaškem po ocenah kupcev. Želimo si, da tako tudi ostane," je povedal Lovreno Paro, lastnik mesnice, ki je o spornem mesarju povedal, da se je sprva izkazal kot dober delavec, za kar je bil tudi pošteno plačan.

Kupci zgroženi nad obnašanjem lastnika

Hrvaškemu Jutarnjemu listu je sporni seznam z mesom, namenjenim za čevapčiče, izročil prav 33-letni mesar, ki ga lastnik mesnice krivi, da na lastno pest slabo in staro meso prodaja kot čevapčiče in pleskavice. Mesar je razočaran nad Parom, ki vso krivdo vali nanj, zato je 33-letnik prepričan, da je čas, da zgodba pride v medije.
Po poročanju Slobodne Dalmacije je 33-letnik z delom v paški mesnici začel julija 2016, ko je naletel na oglas na internetu. Prvo leto je delal za določen čas, kasneje pa so ga zaposlili za nedoločen čas. Mesar je sicer še vedno zaposlen v paški mesnici, a so ga premestili z mesta vodje. Sam pa pravi, da v teh nemogočih razmerah, ki naj bi vladale, ne bo več delal.
Mladi mesar je pojasnil, da imajo slabo mnenje o mesnici tudi kupci, ki jih moti obnašanje lastnika Lovrena Para. Ta naj bi vsakemu kupcu, ki se nad njihovim delom pritoži, povedal, da lahko odide, ker je vsak nadomestljiv. Na vprašanje novinarjev, ki so 33-letnega mesarja vprašali, ali je kdaj pojedel čevapčič iz mesnice, v kateri dela, je ogorčeno dejal, da nikoli. "Ni šans," je povedal.

Ko se meso pokvari, gre na -22 stopinj

Po pisanju Slobodne Dalmacije v paški mesnici največ mesa prodajo poleti, ko ga ob najboljših dnevih prodajo tudi 500 kilogramov. In kar ne preseneča, najbolje se prodaja prav sporno mleto meso. Slednje naj bi, ko temu že preteče rok trajanja, dali v komoro z -22 stopinjami, ko ga potrebujejo, pa ga odtalijo in dvakrat zmeljejo ter mu dodajo sol, kis, začimbe, aditive in Vegeto, je pojasnil 33-letni mesar.
Po tem, ko je praksa s spornim mesom prišla v hrvaške medije, naj bi paško mesnico obiskali tudi inšpektorji, ki takrat niso odkrili spornega mesa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta