Na evropskih volitvah v Italiji slavila stranka Bratje Italije premierke Meloni

STA, J.K.
09.06.2024 23:30

Koalicijski partnerici v vladi Giorgie Meloni, Naprej Italija in Liga, sta osvojili med osem in deset odstotkov glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavila je vladajoča stranka Bratje Italije premierke Giorgie Meloni.
Reuters

Na evropskih volitvah v Italiji je slavila vladajoča stranka Bratje Italije premierke Giorgie Meloni, ki je glede na izide vzporednih volitev dobila med 26 in 30 odstotkov glasov. Sledi opozicijska Demokratska stranka, ki naj bi dobila od 21 do 25 odstotkov glasov. Stranka Bratje Italije je tako izpolnila cilj, da še dodatno utrdi svoj politični položaj in izboljša svoj rezultat izpred petih let, ko je osvojila 6,44 odstotka glasov. Na tretjem mestu je levo populistično Gibanje pet zvezd z 10 do 14 odstotki glasov.

Koalicijski partnerici v vladi Giorgie Meloni, Naprej Italija in Liga, sta medtem osvojili med 8,5 in 10,5 odstotka oziroma med osem in deset odstotkov glasov. Za njima je še levo zeleno zavezništvo Alleanza, ki naj bi prejelo med pet in sedem odstotkov glasov. Volilna udeležba v Italiji je ob 19. uri po navedbah italijanske televizije RAI znašala okrog 40 odstotkov, kar je tri odstotne točke manj kot leta 2019.

Stranka Bratje Italije italijanske premierke Meloni je sicer trenutno v Evropskem parlamentu del skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki naj bi po trenutnih projekcijah v naslednjem sklicu parlamenta imela 70 poslancev. Veliko pozornosti bo po pričakovanjih deležen povolilni nagovor premierke, v katerem bi utegnila nakazati, komu bo šla v novem mandatu podpora ECR - na sodelovanje z njo je bila pred volitvami pripravljena vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke Ursula von der Leyen, tesnejšega povezovanja, morebiti pa celo združitve, si želi tudi Marine Le Pen iz francoskega Nacionalnega zbora, ki je del skrajno desne skupine Identiteta in demokracija (ID).

Italija je z 76 sedeži v Evropskem parlamentu tretja med članicami EU po številu sedežev za Nemčijo in Francijo. V primerjavi z letom 2019 ima enako število evropskih poslancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta