Na Hrvaškem zmaga HDZ, SDP obdržala štiri poslanska mesta

STA, J.K.
09.06.2024 20:13

Glede na vzporedne volitve se stranki HDZ obeta šest mandatov, stranki SDP štiri, strankama Domovinsko gibanje in Zmoremo! pa po en mandat v novi sestavi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deset evropskih poslancev iz Hrvaške bo iz glavnih strank HDZ in SDP. 
EPA

Na Hrvaškem je na evropskih volitvah s 33,7 odstotka glasov slavila vladajoča stranka HDZ, sledi ji levosredinska SDP s 27,8 odstotka glasov, kažejo izidi vzporednih volitev. V Evropski parlament se bosta uvrstili tudi stranki Domovinsko gibanje z 8,6 odstotka glasov in Zmoremo! s 5,8 odstotka glasov, poročajo hrvaški mediji.

Glede na vzporedne volitve se stranki HDZ obeta šest mandatov, stranki SDP štiri, strankama Domovinsko gibanje in Zmoremo! pa po en mandat v novi sestavi Evropskega parlamenta. Koalicija strank IDS, SDSS in drugi je medtem prejela 4,7 odstotka glasov, sledi ji Nina Skočak s 4,5 odstotka in stranka Most s 3,5 odstotka glasov.

Volitve na Hrvaškem je sicer zaznamovala nizka volilna udeležba. Do 16.30 je namreč glasove oddalo le okoli 15 odstotkov volilnih upravičencev. To je precej manj v primerjavi z evropskimi volitvami leta 2019, ko jih je do istega časa volilo 21,3 odstotka, pa tudi z volitvami leta 2014, ko je volilo 16,4 odstotka volilnih upravičencev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški premier Andrej Plenković je bil na volitvaj 9. junija izvoljen za evropskega poslanca, a te funkcije ne bo prevzel.
EPA

Hrvaška ima v Evropskem parlamentu 12 sedežev. Vladajoča HDZ je sicer članica Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere prihaja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta se poteguje za nov mandat na čelu komisije, tuji mediji pa so spomladi premierja Andreja Plenkovića omenjali kot eno od možnih zamenjav zanjo, če ne bi imela dovolj podpore. Plenković je ta namigovanja zavrnil.

Čeprav je hrvaški premier nosilec liste svoje stranke na volitvah, nima namena oditi v Bruselj. Plenković je sicer v preteklosti že bil evropski poslanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta