Katalonija bo danes obstala

Bojan Brezigar
17.10.2019 20:50

Splošna stavka v podporo obsojenim osamosvojiteljem bo prikrita z zahtevami po višjih plačah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti Barceloni se iz vseh smeri valijo množice protestnikov.
Reuters

Danes popoldne se bo v Barceloni združilo pet sprevodov, ki že tri dni korakajo proti glavnemu mestu iz približno sto kilometrov oddaljenih mest. Demonstranti se bodo zbrali v Barceloni na demonstracijah, ki so jo sklicale sindikalne organizacije. Danes bo namreč v Kataloniji splošna stavka in ker v Španiji politične stavke niso dovoljene, so jo sindikati razglasili z zahtevo po zvišanju plač. Je pa popolnoma jasno, da gre za protest zaradi obsodb vodilnih osamosvojiteljskih politikov in voditeljev nevladnih organizacij na visoke zaporne kazni. Katalonija bo torej tudi danes v veliki meri ohromljena; tako barcelonsko mestno prevozno podjetje napoveduje 75-odsotno zmanjšanje prometa, prekinili pa bodo delo tudi v številnih podjetjih, med drugim v znani avtomobilski tovarni Seat. Vodstvo se je z utemeljitvijo, da delavci ne bodo mogli priti na delovno mesto odločilo, da bo danes prekinilo proizvodnjo; to se ni zgodilo že devet let, pa še takrat so tovarno zaprli zaradi obilnega sneženja. Študenti so se stavki pridružili včeraj in na vseh katalonskih univerzah zasedli rektorate.
Sicer pa se nadaljujejo protesti po vsej Kataloniji. Najhuje je bilo v Barceloni, kjer so pomoči spet izbruhnili hudi izgredi ter spopadi med demonstranti in policijo. Demonstranti so zažgali nekaj zabojnikov in tudi nekaj avtomobilov, policija je intervenirali s pretepanjem in streljanjem gumijastih nabojev. Osrednja ulica Passeig de Gracia se je spremenila v pravo bojišče. Več ljudi je bilo ranjenih in več demonstrantov pridržanih. Včeraj je do podobnih izgredov prišlo tudi v Gironi. Predsednik katalonske vlade Quim Torra je izgrede obsodil in poudaril, da morajo Katalonci protestirati miroljubno, opozoril pa je na verjetnost, da so med nasilneži provokatorji, ki nimajo nič skupnega s katalonskim indipendentističnim gibanjem.
V katalonskem parlamentu je sicer včeraj potekala politična razprava o obsodbi in protestnih manifestacijah. Na začetku razprave je Quim Torra vse presenetil z napovedjo, da se bo zgodil novi referendum o odcepitvi in sicer še pred iztekom tega mandata katalonskega parlamenta, torej najkasneje v letu 2021, še pred tem pa naj bi sestavili ustavo katalonske republike. Ta njegova napoved je presenetila domala vse, saj je, kot se je kasneje izkazalo, ni uskladil s člani katalonske vlade in niti z obema koalicijskima strankama. Iz vrst katalonske republikanske levice ERC je takoj prejel odgovor, da je treba najprej povečati podporo gibanju neodvisnosti, v stranki Junts per Catalunya, ki ji pripada Torra, pa so zadrego prikrili z napovedjo, da se bodo sestali z odstavljenim premierom Carlesom Puigdemontom, ki je v izgnanstvu v Belgiji. Poziv predsednice nevladne organizacije ANC Elisende Paluzie, naj politiki enotno odgovorijo na ponedeljkovo razsodbo, pa je vsaj zaenkrat naletel na gluha ušesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta