Katar: Kljub napredku v pogovorih za premirje v Gazi nismo blizu dogovora

STA, A.L.
19.03.2024 15:35

Pogajanja za prekinitev ognja v Gazi napredujejo, je danes sporočil Katar, ki od začetka izraelske ofenzive v palestinski enklavi deluje kot glavni posrednik med Izraelom in Hamasom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napadi na Gazo ne pojenjajo, število potrjenih smrtnih žrtev izraelske ofenzive na gosto poseljeno enklavo se bliža 32.000.
EPA

Kot priznavajo v Dohi, trenutno še ne morejo reči, da so blizu dogovora, a so kljub temu previdno optimistični, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari je izrazil pričakovanje, da bo Izrael palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas v kratkem predstavil svoj predlog za prekinitev ognja in izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra.

Šef izraelske obveščevalne službe David Barnea je po ponedeljkovem prihodu sicer že zapustil katarsko prestolnico, tam pa ostajajo tehnične službe Mosada, še navaja AFP.

Napadi na Gazo ne pojenjajo

Tudi ko Hamas dobi izraelski predlog, to ne bo zadnji korak, je dejal Ansari in priznal, da trenutno niso blizu dogovoru. "Smo previdno optimistični, saj so se pogovori nadaljevali, vendar je še prezgodaj, da bi govorili o kakršnih koli uspehih," je dodal.

Uradnik Hamasa Osama Hamdan je v ponedeljek za libanonsko televizijo Al Manar, ki je v lasti šiitskega gibanja Hezbolah, dejal, da bi palestinsko gibanje pristalo že na delni umik izraelske vojske iz Gaze, medtem ko so še nedolgo nazaj popoln izraelski umik postavljali kot pogoj za premirje in medsebojno izmenjavo ujetnikov.

Ansari je danes ob tem opozoril, da bi kopenska invazija na Rafo na skrajnem jugu Gaze privedla do humanitarne katastrofe in močno otežila pogajanja med sprtima stranema.

Katar je v preteklih dneh izrazil željo po sprejetju dogovora pred 10. aprilom oziroma ramazanskim bajramom, ki označuje konec muslimanskega svetega meseca. Napadi na Gazo medtem ne pojenjajo, število potrjenih smrtnih žrtev izraelske ofenzive na gosto poseljeno enklavo pa se bliža 32.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta