Kdo so ruski partizani, ki trdijo, da se pripravljajo na uničujoč udarec Moskvi?

Va
31.05.2023 13:37

Pripadniki tako imenovane Legije za svobodno Rusijo trdijo, da bodo deokupirali ozemlje Ukrajine, potem pa šli osvobodit svoj dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruski partizani, ki zadnje dni napadajo rusko vojsko na mejnem območju med Rusijo in Ukrajino, so pripadniki tako imenovane Legije za svobodno Rusijo, njihov končni cilj pa je padec Putinovega režima, pravi njihov 49-letni poveljnik z nadimkom Cezar. Napovedal je nadaljevanje napadov na mejni črti, dokler ne bodo dovolj močni, da napadejo Moskvo.  

Cezar trdi, da imajo dobro oborožitev in celo "zelo učinkovite izvidniške drone". "Mi nismo skupina kriminalcev ali zasebna vojska kot wagnerjevci. Borimo se v strukturah ukrajinske vojske. Naši glavni cilji in naloge so obramba Ukrajine in deokupacija njenega ozemlja. Nato bomo odšli osvobodit svoj dom," je povedal za Time. Ruse je pozval, naj spravijo Putina z oblasti, preden vojna potrka na njihova vrata.   

Poveljnik samozvanih ruskih partizanov trdi, da imajo reden in vse večji pritok novih pripadnikov in da vse več Rusov spoznava, da je ta vojna zločinska in da jo je treba ustaviti.            

V Legiji za svobodno Rusijo trdijo, da združujejo anarhiste, levičarje in nacionaliste. Pa tudi ljudi, ki jih politika do ruske invazije na Ukrajino ni zanimala.

Cezar trdi, da so v zadnjih akcijah ubili 150 ruskih vojakov in uničili precej oborožitve. Obljubili so videodokaze. Medtem je Moskva sporočila, da je umrlo 70 partizanov.

"To je politično nevtralna organizacija brez ideoloških stališč. Edina naša naloga je zrušiti Putinov režim," je povedal Aleksej Baranovski, tiskovni predstavnik političnega krila Legije s sedežem v Kijevu: "Ne trdimo, da bomo jutri šli nad Moskvo. To se bo zgodilo, ko ukrajinske oborožene sile osvobodijo Krim. Poraz na Krimu bo paraliziral Putinov režim. Takrat bomo morali zadati uničujoč udarec Moskvi. Na to se pripravljamo."  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta