Kolizija evropskega in španskega sodstva

Bojan Brezigar
14.01.2020 18:17

Evropsko sodišče je katalonskemu poslancu Oriolu Junquerasu priznalo imuniteto, ki mu jo je špansko vrhovno sodišče odvzelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prazen sedež za Junquerasa v Evropskem parlamentu
Reuters

Odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont je danes prvič nastopil v Evropskem parlamentu, katerega prag je uradno prestopil v ponedeljek, potem ko je evropsko sodišče v Luksemburgu razsodilo, da ima skupaj s Tonijem Cominom in Oriolom Junquerasom imuniteto vse od evropskih volitev junija lanskega leta. Svoj govor je namenil stanju v Kataloniji. Dejal je, da je Katalonija zdaj notranje vprašanje Evropske unije v nasprotju s stališči prejšnje Evropske komisije, ki je vztrajala, da je to notranje vprašanje Španije. V kratkem govoru v angleščini, ker katalonščina ni delovni jezik parlamenta, je poudaril, da je treba najti politično rešitev z dialogom in pogajanji ter da mora Evropska unija opredeliti demokratične mehanizme za samoodločbo. "Čas je, da evropski voditelji dokažejo svetu, da je samoodločba najbolj demokratična rešitev za reševanje konfliktov, ne samo v EU, ampak v svetu nasploh," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta