Komisija za varstvo konkurence preiskuje Mercator in še tri trgovce. So se med seboj dogovarjali o cenah izdelkov?

A.L.
13.10.2024 08:43

Vsota potrošniške košarice je bila pri vseh štirih trgovcih zelo podobna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Forbes Sloveija, ki povzema Forbes Srbija, poroča, da je srbska komisija za varstvo konkurence sprožila preiskavo proti štirim trgovskim družbam, saj jih sumijo, da so imeli pri 35 izdelkih iste cene. Domnevajo, da so se o tem dogovorili. 

Komisija je več mesecev spremljala gibanje cen izbranih izdelkov v srbskih trgovinah in ugotovila, da so bile cene v trgovskih verigah Deleuze, Mercator-S, Univerexport in DIS praktično enake. "V obdobju med aprilom in septembrom letos so denimo ugotovili, da ima osem izdelkov povsem enako oziroma zelo podobno ceno pri omenjenih trgovcih, čeprav so bile njihove nabavne cene različne," poroča Forbes, ki povzema poročilo komisije. Spremljali so cene osnovnih izdelkov, kot so mleko, jogurt, olje, moka sladkor, jajca, kava in banane. 

Vsota potrošniške košarice je bila pri omenjenih trgovcih zelo podobna, razlike so bile minimalne, poroča Forbes Slovenija, zato je komisija "glede na vse ugotovljeno utemeljeno domnevala, da so ugotovljeni kazalniki na maloprodajnem trgu posledica odsotnosti medsebojnega konkurenčnega pritiska opazovanih trgovcev, torej da so navedene družbe sklenile omejevalni sporazum".

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta