Konec vrha v Madridu: Kitajska že okrcala Nato

ZU.R.
30.06.2022 17:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jens Stoltenberg
Reuters

Rusija nadaljuje iskanje političnega, vojaškega in gospodarskega dobička, je včeraj na tiskovni konferenci ob koncu vrha Nata v Madridu dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah so bile na tridnevnem vrhu sicer sprejete daljnosežne odločitve, od sprejetja Finske in Švedske do povečanja skupnega proračuna zavezništva.

Na vprašanje, če bo zavezništvu težko ohranjati enotnost ob tako velikem številu raznolikih držav, je Stoltenberg dejal, da razlike vedno obstajajo, vendar pa to ne predstavlja šibkosti, "saj so vse članice demokratične". Zanj je pomembno predvsem, da se članice poenotijo okoli jedrnih problemov.

Generalni sekretar je vrh v Madridu opisal kot "transformativen" in dodal, da bodo članice v prihodnje za obrambo več investirale skupaj. Sredstva bodo po njegovih besedah šla za večje naložbe v vnaprej nameščeno opremo in za več vojaških vaj. Stoltenberg je dejal, da bo vrh Nata prihodnje leto potekal na vzhodnem krilu zavezništva, v Litvi. Države članice so sicer že v sredo sklenile, da bodo število vojakov za hitro odzivanje s 40 tisoč povečale na 300 tisoč. Poleg tega bo v prihodnje na razpolago več težkega orožja, zlasti v baltskih državah in na Poljskem.

Medtem je Peking včeraj že povzdignil glas zoper novi Natov strateški načrt, ki opozarja na grožnjo Kitajske. Načrt je označil za nesmiseln in dodal, da je Nato tisti, ki predstavlja sistemski izziv svetovnemu miru in stabilnosti. Opozoril je, da bo usmeritev zavezništva v indijsko-pacifiško regijo samo še zaostrila napetosti. "Novi strateški načrt Nata ne upošteva dejstev, meša črno in belo ter blati kitajsko zunanjo politiko," je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Ob robu vrha Nata se je slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon v sredo udeležila zasedanja zunanjih ministrov o južni soseščini zavezništva. Opozorila je, da bi ruska agresija na Ukrajino lahko poglobila obstoječe delitve in še bolj destabilizirala regijo južno od Nata. Ministrica je na povabilo posebne predstavnice generalnega sekretarja Nata za ženske, mir in varnost Irene Fellin sodelovala tudi v razpravi ministric za zunanje zadeve in obrambo na temo žensk, miru in varnosti.

Premierja Roberta Goloba je v Madridu poleg Fajonove spremljal tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki je s kolegi razpravljal o Zahodnem Balkanu. "Za države v regiji je evroatlantska perspektiva Zahodnega Balkana življenjskega pomena," je poudaril ob tem.

(zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta