Koronavirus v svetu: Od nič do milijon v sto dneh

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
03.04.2020 19:27

Virus je v manj kot treh mesecih pokazal vso razsežnost globalizacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova realnost
Reuters

Če pristanemo na predpostavko, da je tako imenovani pacient nič na tržnici v kitajskem mestu Wuhan tam nekje okoli božičnih praznikov kupil neko žival (menda velikega luskavca, ki je imel pred tem bližnje srečanje z netopirjem), je od prve okužbe z novim koronavirusom oziroma izbruha bolezni covid-19 minilo okoli sto dni. V tem času je število obolelih, umrlih in ozdravelih po svetu naraščalo eksponentno - in konca še ni na vidiku. Pred dvema dnevoma je števec okuženih prebil številko milijon.
Kitajska je bila prva, ki se je soočila z novo boleznijo. Seveda so jo oblasti, lokalni funkcionarji v strahu za svojo prihodnost, skušale prikriti. Ko ni več šlo, je izvedel ostali svet, a do vsaj 19. januarja je Kitajska na čelu s predsednikom Xi Jinpingom skušala stvari minimalizirati. Potem je udarila po virusnem sovragu z vso silovitostjo; povsem je zaprla celotno regijo Hubej, prepovedala kakršnokoli gibanje in druženje, na koncu poslala tja vojsko. Svet se je zgražal, češ, tako delajo totalitarne države. No, Kitajska je doslej priznala 81.620 okuženih oziroma obolelih, 3322 mrtvih in se pohvalila z več kot 76 tisoč ozdravelimi. Takšne so uradne številke kitajskih oblasti, ki pa jih je, kot opozarjajo mnogi medicinski strokovnjaki in politiki, treba jemati z zdravo mero skepse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta