Kosovski Srbi vztrajajo na barikadah

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
11.12.2022 18:18

Srbski predsednik Aleksandar Vučić bi rad na sever sosednje države, ki je ne priznava, napotil kar srbsko vojsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot na barikade pri vasi Rudine blizu (Kosovske) Mitrovice
Reuters

Na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, je spet napeto. Tovornjaki, gradbeni stroji in traktorji, postavljeni čez ceste, zaprti mejni prehodi, občasno streljanje. Četudi je tam izredno stanje skoraj ves čas, so tokrat razmere vsaj v srbskih očeh tako resne, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da bi rad tja napotil srbsko vojsko. In v isti sapi priznal, da je kaj takega praktično nemogoče, saj tega mednarodne sile KFOR nikdar ne bi dovolile.

Krhko politično premirje med Srbi z obeh strani meje in kosovskimi oblastmi v Prištini, doseženo nedavno z zamrznitvijo kosovske odločitve o nelegalnosti srbskih registrskih tablic na vozilih, je tokrat prekinila aretacija srbskega policista Dejana Pantića na mejnem prehodu Jarinje, ki ga oblasti v Prištini obtožujejo terorizma oziroma organiziranja napada na prostore osrednje volilne komisije v severnem, srbskem delu Kosovske Mitrovice. Prihodnjo nedeljo bi namreč morale biti delne lokalne volitve. Srbski predsednik Vučić je to seveda obsodil in lakonično pripomnil, da policist pač živi v stavbi, kjer ima sedež volilna komisija, in da se je ob aretaciji z nakupov vračal domov. Kosovski Srbi so po njegovih besedah reagirali burno, ker "so doumeli, da bo prišel dan, ko bo nekdo prišel tudi po njih, da jih aretira". Kapljo čez rob, skoraj dobesedno, je prelila tudi akcija kosovskih carinikov, ki so enemu od srbskih pridelovalcev zaradi neurejene dokumentacije, kar je priznal tudi sam, v Veliki Hoči zaplenili 40 tisoč litrov vina in žganja.

Napovedane volitve štirih županov na severu Kosova, ki so v znak protesta zaradi registrskih tablic v začetku novembra odstopili, skupaj z njimi pa so prenehali opravljati svoje delo vsi srbski funkcionarji v kosovskih organih oblasti in okoli 300 srbskih policistov in so razburjale kosovske Srbe, so sicer preložene. Predsednica države Vjosa Osmani se je o tem posvetovala z vsemi političnimi strankami, volitve v občinah Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan pa naj bi bile po novem aprila. Srbi so sicer napovedali, da jih bodo bojkotirali.

Reuters

Toda oblasti v Beogradu prilivajo olje na ogenj. "Kurtijeva dejanja so nas privedla na rob oboroženega konflikta," je že v petek izjavila srbska premierka Ana Brnabić, potem ko je Priština v četrtek v večinsko srbsko Severno Mitrovico napotila med 200 in 300 policisti. V petek so namreč neznanci napadli policijsko patruljo in ranili enega od kosovskih policistov. Premierka je dejala, da je to, kar počne kosovski premier Albin Kurti, grožnja ne le za Srbe, ampak za celotno Evropo. Po njenem prepričanju ima Srbija v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov pravico in tudi namen, da na to območje pošlje določeno število vojakov. V skladu s to resolucijo, ki med drugim legitimizira prisotnost tujih vojaških sil KFOR na Kosovu in je med Srbi osovražena, bi tudi Vučić pošiljal pripadnike srbskih varnostnih sil čez mejo. Resolucija 1244, ki je leta 1999 pozvala h končanju spopadov na Kosovu ter umiku vojske in policije takratne ZR Jugoslavije s Kosova, pod posebnimi pogoji omogoča vrnitev omejenega števila srbskega varnostnega osebja na Kosovo. Vučiću je sicer jasno, da mednarodnega dovoljenja za to ne bo dobil. Za mir na Kosovu namreč skrbi okoli 3700 pripadnikov KFOR, od tega 98 iz Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta