Ladja Mayflower po poti predhodnice

ZUR
18.09.2020 15:20

Štiri stoletja po izplutju ladje s prvimi evropskimi kolonisti se visokotehnološka ladja podaja na isto pot, a brez posadke in potnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prav nič podobna predhodnici, a po svoje prav tako revolucionarna
Splash247.com

S plymouthskim džinom je ameriški veleposlanik v Veliki Britaniji Robert Wood Johnson v sredo, natančno 400 let po zgodovinskem izplutju ladje z istim imenom, krstil ladjo Mayflower. V nasprotju z istoimensko zgodovinsko leseno ladjo, ki je leta 1620 skupino prvih stalnih evropskih naseljencev iz Plymoutha v Angliji in nizozemskega Leidna prepeljala v Plymouth Colony v Severno Ameriko, kjer so se po 66-dnevnem plutju izkrcali 21. novembra istega leta, visokotehnološka ladja nima ne posadke ne potnikov. Poganjali jo bodo obnovljivi viri energije, sonce in veter, krmilila pa umetna inteligenca.
Kljub elegantnim linijam bo na jadrnici, izdelani v obliki trimarana, dovolj prostora za številne raziskovalne naprave, iz nje pa bo mogoče sploviti tudi daljinsko vodene podmornice oziroma drone. Mayflower je izdelana iz karbonskih vlaken, na krovu pa ima solarne celice, ki omogočajo delovanje elektronske opreme in pogon električnega motorja. Trup je zelo nizek, zato bo njena gravitacija zelo blizu vode, kar pomeni, da bo lahko plula kar skozi valove. Skupaj sta jo razvila britanska organizacija za raziskovanje morja ProMare in ameriški tehnološki velikan IBM. "Na pot se odpravljamo z istim zagonom pustolovščine, odločnosti in vizije, kot so ga imeli prvi kolonisti," je poudaril ameriški diplomat na slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi vodja kraljeve mornarice admiral Tony Radakin in nizozemski veleposlanik Karel van Oosterom.
Tako kot Mayflower pred 400 leti bo tudi nova ladja plula iz angleškega Plymoutha v Plymouth v ameriški zvezni državi Massachusetts, le da bo njena misija tokrat raziskovalna. Je prva v novi generaciji visokotehnoloških plovil brez posadke, raziskuje pa lahko dele oceanov, ki so za ljudi prenevarni ali nedostopni - predvsem populacije kitov in delfinov, oceno vpliva podnebnih sprememb in onesnaženosti z mikroplastiko.
Po besedah direktorja IBM v Veliki Britaniji bi lahko odprla pot tovornim ladjam, vodnim taksijem in raziskovalnim plovilom, ki jih poganja umetna inteligenca, a tudi vojaškim ladjam. Zaradi pandemije, ki je ohromila svet, je začetek potovanja preložen na pomlad 2021, do takrat pa jo bodo na krajših izletih šest mesecev preizkušali.
Ladja Mayflower ima v ameriški zgodovini osrednjo vlogo, v Veliki Britaniji pa je njen pomen manj raziskan. Vodja dogodkov ob 400. obletnici njenega izplutja Charles Hackett je izrazil presenečenje nad odmevnostjo zgodbe in njenim pomenom za različne skupnosti. Po njegovem mnenju je plovba ljudi, ki so se v 17. stoletju iz obupa podali v neznano, podobna današnjemu obupu mnogih zaradi pandemije, klimatskih sprememb in migracij.
Ladja Mayflower je močno prepletena z zgodovino največjega angleškega pomorskega mesta, zato se je ob krstu nove ladje zbralo veliko ljudi. Upokojeni lokalni učitelj se spomni, kako se je kot deček udeležil parade ob 350. obletnici zgodovinske plovbe, oblečen kot kolonist. "Tukaj sem turistom prodajal koščke betona, na katerem naj bi bili sedeli prvi romarji - in Američani so ga kupovali!" Ponosen je na Mayflower, saj je prepričan, da še danes odraža britanski pustolovski duh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta