Lani ubitih 212 podnebnih aktivistov. Največ v teh državah ...

STA, D.Ži
29.07.2020 13:58

Okoli 40 odstotkov žrtev je staroselcev in dve tretjini jih umreta v Latinski Ameriki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Lani je bilo ubitih najmanj 212 podnebnih aktivistov, s čimer je bilo leto 2019 najbolj smrtonosno za aktiviste, ki se za naravo borijo v prvih bojnih linijah, je v letnem poročilu izpostavila nevladna organizacija Global Witness.
Največ jih je bilo ubitih v Kolumbiji, 64, sledijo Filipini s 43 ubitimi aktivisti. Med bolj smrtonosnimi za podnebne aktiviste so še Brazilija, Mehika, Honduras in Gvatemala.
Okoli 40 odstotkov žrtev je staroselcev in dve tretjini jih umreta v Latinski Ameriki. Staroselske skupnosti že desetletja lahko samo opazujejo, kako se krči in uničuje njihov prostor ob podpori lokalnih in nacionalnih oblasti.
Večina aktivistov je bila povezanih s specifično gospodarsko panogo; izstopajo predvsem rudarstvo, kmetijstvo in gozdarstvo. S kmetijstvom je bilo na primer povezanih 34 smrti, predvsem v Aziji.
Nevladna organizacija opozarja, da je verjetno število mrtvih v resnici še večje, saj vsi primeri niso prijavljeni ali pa jih narobe zabeležijo.
V primerjavi z letom 2018 se je število ubojev v Kolumbiji več ko podvojilo, v Hondurasu pa je naraslo s štiri na 14. Države v razvoju pa niso edine, kjer beležijo kruto nasilje. Gozdarko, ki je skušala zaščititi gozd pred kriminalnimi združbami, so na primer ubili tudi v Romuniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta