Letala Alitalie zadnjič v zrak 14. oktobra, že dan kasneje prihaja nova letalska družba ITA

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
29.08.2021 17:26
Po letih finančnih težav Alitalie na njenem pogorišču nastaja nov letalski prevoznik z nekoliko drugačnim, vitkejšim poslovnim modelom. Leti iz Trsta v Rim ostajajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmalu bodo ostala na tleh: znameniti zeleno-rdeče-beli logotip Alitalie bo šel v zgodovino.
Reuters

Prav nič ni pomagalo, da je bila italijanska letalska družba Alitalia razglašena za najbolj točno v Evropi. Res je, da v zadnjih letih letala te družbe niso zamujala, res pa je tudi, da je Alitalia tonila v rdečih številkah in se ni mogla izogniti stečaju. Njena letala bodo zadnjikrat poletela 14. oktobra, naslednji dan pa bo na trgu nova italijanska letalska družba ITA (Italia Trasporto Aereo), ki finančno temelji na javno-zasebnem partnerstvu. Imela bo manj letal in ta bodo letela na manjše število destinacij. Evropska komisija ni pristala na novo finančno sanacijo družbe, ki ji že zadnje tri ali štiri finančne injekcije niso veliko pomagale. Stečaj je bil neizbežen.

Prav tako pa je neizbežno dejstvo, da Italija ne more ostati brez letalskega prevoznika. To velja predvsem za notranji letalski promet, kjer so razdalje velike, nujna je povezava z otoki, predvsem Sicilijo in Sardinijo. Vsekakor bo nova družba v primerjavi z Alitalio v začetni fazi imela polovico manj letal in službe bo dobilo približno 2800 ljudi, to je tretjina tistih, ki jih zdaj zaposluje Alitalia. Ostali bodo na čakanju in bodo leto dni prejemali državno nadomestilo. Tu je še veliko nedorečenega, predvsem odnosi s sindikati, ki so z državo in novo družbo na bojni nogi. V politiki je kar nekaj nezadovoljstva, predvsem zaradi množičnega odpuščanja zaposlenih, pa tudi zaradi cene te operacije, ki naj bi stala okoli tri milijarde evrov.

ITA bo ohranila domala vse domače letalske povezave, razen v prvi fazi z letališča v Firencah. Ohranjena destinacija je tudi Trst oziroma Ronke z dvema poletoma v Rim dnevno. Poleg italijanskih bo ITA vzdrževala lete ne veliko evropskih destinacij, vendar zelo malo medcelinskih; za zdaj samo v Boston, New York, San Francisco in Tokio, v naslednji poletni sezoni pa po napovedih še v Sao Paulo, Buenos Aires, Washington in Los Angeles. V začetni fazi bo ITA najela letala, odločitev, ali se bo kasneje opredelila za airbus ali boeing, pa še ni bila sprejeta. V okviru pogajanj o prevzemu premoženja Alitalie pri družbi ITA predvidevajo, da bodo pridobili 52 letal, med njimi sedem airbusov 330, 44 airbusov 320 in en embraer. Do leta 2022 naj bi floto povečala na 78 letal in nato do konca leta 2025 na 105. Najem letalske flote bo stal 6,5 milijona evrov mesečno. V začetku delovanja italijanska vlada pričakuje rdeče številke, mejo dobičkonosnosti pa naj bi nova družba prebila v tretjem četrtletju 2023. Njeni glavni bazi bosta rimsko letališče Fiumicino in milanski Linate.

Alitalia bo morala na zahtevo Evropske komisije prodati na dražbi vso premoženje, tudi ime in logotip (za kar se bo potegovala ITA, ki je to že napovedala) ter letala, ki jih ima v lasti. Veliko letal pa imajo na lizing. Na dražbi bo prodala tudi program zvestobe Millemiglia in ITA je že napovedala lasten program. ITA že prodaja vozovnice za čas po 15. oktobru, ko bo začela obratovati. Cene so relativno nizke, podobne cenam, ki jih ima zdaj Alitalia. Ta je prejšnji teden prenehala prodajati vozovnice za polete po 15. oktobru. Potniki, ki so vozovnice že kupili, imajo možnost, da polet prestavijo na zgodnejši datum, ali pa jim bodo kupnino vrnili. Po medijskih poročilih naj bi šlo za okoli 250 tisoč vozovnic, kupce pa naj bi o tej možnosti že obvestili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta