Letalski prevoznik Air Serbia bo med prvimi preizkušal digitalni potni list

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.03.2021 07:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Air Serbia bo meseca aprila med prvimi letalskimi družbami na svetu začela s testiranjem digitalnega potnega lista Travel Pass, pri tem pa bodo sodelovali z Mednarodnim združenjem letalskim prevoznikov IATA, ki so sistem pripravili. Mobilna aplikacija je namenjena ponovnemu zagonu letalskih potovanj in ponovnemu odpiranju meja brez karantenskih zahtev. IATA Travel Pass bo potnike obvestil o tem, katere teste, cepiva in druge ukrepe potrebujejo pred potovanjem, na voljo bodo podrobnosti o tem, kje se lahko testirajo, imeli pa bodo tudi možnost, da svoje teste in rezultate cepljenja vpišejo v spletno bazo podatkov ter jih prek aplikacije delijo na preverljiv in varen način. 

Reuters

Pri projektu bo z združenjem IATA sodeloval beograjski Inštitut za virusologijo, cepiva in serume Torlak, na začetku pa bodo Travel Pass preizkušali na letih med Beogradom in Zürichom, piše ExYu Aviation. Preizkusno obdobje bo trajalo nekaj tednov, potnike pa bodo povabili k prostovoljnemu sodelovanju. 

Reuters

Poleg Air Serbia digitalni potni list preizkušajo še Air New Zealand, Qantas, Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Gulf Air, ANA, Rwand Air, Copa Airlines, letalske družbe skupine IAG in airBaltic. "Ponosni smo, da bomo med prvimi na svetu lahko preizkusili digitalni potni list. Ponovno potrjujemo svojo zavezanost k varovanju zdravja in dobrega počutja potnikov ter ustvarjanju celostne in varne uporabniške izkušnje," je dejal izvršni direktor Air Serbia Duncan Naysmith. Dodal je še, da gre pri rešitvi, ki jo je v preteklih mesecih razvila IATA, za izjemno pobudo, ki bo potnikom zagotavljala izpolnjevanje vseh potrebnih zahtev za vstop na različne konce sveta.

EPA

IATA Travel Pass je globalna in standardizirana rešitev za potrjevanje in preverjanje vseh predpisov, ki veljajo za potnike v zvezi z omejitvami potovanj v času pandemije koronavirusa. Njegova glavna naloga je zagotoviti, da bodo lahko ljudje spet varno potovali. Prvenstveno mora Travel Pass vzpostaviti zaupanje v testiranje pred poletom potnika, da temu ob prihodu na končno destinacijo ne bo potrebno oditi v karanteno.

ExYu Aviation navaja, da je Srbija po številu cepljenih proti covidu-19 na milijon državljanov v Evropi na prvem mestu, imajo tudi najvišjo stopnjo prebivalcev na milijon cepljenih z drugim odmerkom cepiva. Potniki Air Serbia se bodo lahko po testiranju in/ali cepljenju odločili, da nacionalni referenčni laboratoriji njihove podatke varno zaščitene pošljejo v uporabnikovo aplikacijo. Nato bo IATA Travel Pass primerjal potrebne zahteve za potovanje z vhodnimi uporabniškimi podatki in vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje za potovanje na želeni cilj, bodo dobili zeleno luč. Strokovnjaki menijo, da bo aplikacija ne bo le pospešila postopka prijave na let, temveč ustvarila tudi potencial za brezstična potovanja v prihodnosti.

EPA

Regionalni podpredsednik združenja IATA za Evropo Rafael Schwartzman je povedal, da so ponosni, da je v sodelovanju z Air Serbia IATA Travel Pass na voljo tudi v Evropi. "To je prvi korak k temu, da so evropska in mednarodna potovanja med pandemijo bolj priročna. Ljudem daje zaupanje, da izpolnjujejo vse zahteve določene vlade v zvezi s covidom-19, za vstop v določeno državo." Ko se bodo meje znova odprle, tako Schwartzman, bodo IATA Travel Pass še razširili z več informacijami za preverjanje testiranja ali cepljenja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta