Lion Air zaradi nižje cene boeing kupil brez ključnih varnostnih instrumentov

Gregor Grosman, STA
22.03.2019 09:25

Letalski proizvajalec Boeing je naročnikom letal 737 max 8 in 9 določene varnostne instrumente prodajal posebej. Mnogi naročniki so se zaradi nižje cene odločili za nakup brez njih, tako tudi letalska družba Lion Air.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot smo poročali že včeraj, je ameriški proizvajalec letal Boeing naročnikom svojih novih potniških letal 737 max 8 in 9 (vsa so po nesreči v Etiopiji prizemljena) določene varnostne instrumente prodajal posebej. Nekatere družbe so se zaradi nižje cene tako odločale za slabše opremljena letala, med njimi tudi Lion Air, katerega letalo se je zrušilo lani v Indoneziji. Kupili so letala brez posebnih števcev, ki pilotom kažejo, kam letalo moli svoj prednji del. Boeing je namreč posebej za doplačilo prodajal ključni sistem za opozarjanje pilotov, da dobivajo napačne informacije od sistema za avtomatično preprečevanja zastoja letala (MCAS) oziroma hitre izgube višine.

An aerial photo shows Boeing 737 MAX airplanes parked on the tarmac at the Boeing Factory in Renton, Washington, U.S. March 21, 2019. REUTERS/Lindsey Wasson
Lindsey Wasson
Reuters

Površno usposabljanje pilotov

Piloti, ki so na novi 737 Max 8 presedli iz starejših modelov 737, so morali opraviti zgolj krajše usposabljanje v obliki spletnega tečaja. V njem pa sistem MCAS, ki je v središču preiskav kot najbolj verjeten vzrok za strmoglavljenje dveh letal tega tipa, sploh ni bil omenjen. To je razkril predstavnik združenja pilotov dveh ameriških letalskih družb za CNN. 
Piloti Southwest Airlines in American Airlines so za tečaj porabili med 56 minut in 3 ure, v tem času pa so spoznali razlike med modelom Max 8 in starejšimi 737, med njimi pa ni bilo sistema za avtomatično preprečevanja zastoja letala. Mike Trevino je pojasnil še, da tečaja ni vodil predavatelj, kar bi bilo običajno. 8500 pilotov letalske družbe Southwest Airlines leti izključno na letalih Boeing 737, so tudi trenutno največji uporabnik flote najnovejših 737 Max 8, ki jih imajo kar 34. "MCAS so imela letala nameščen, Boeing pa tega pilotom ni predstavil," je še dejal Trevino. 

Reuters

Garuda preklicala nakup

Indonezijski nacionalni prevoznik Garuda se je kot posledico izgube zaupanja v ta model letala odločil za preklic naročila 49 boeingov 737 max 8. Gre za prvi uradni preklic naročila tega modela, ki so enega že prejeli, še 49 pa so jih naročili leta 2014. Ker gre za vrednost naročila v višini več kot 4,2 milijarde evrov, bo Boeing po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Indonezijo prihodnji teden poslal svoje predstavnike, ki naj bi Garudo skušali prepričati, da si premisli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta