Luksuzno potovanje na konec sveta ali kako brez naporov obiskati severni tečaj

ZUR
09.11.2021 15:40

Več kot stoletje po prvih poskusih je spet oživela ideja, da bi ljudi vozili v najbolj oddaljene dele planeta s cepelini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tako naj bi bil videti polet nad severnim tečajem. Foto: OCEANSKY

Oceansky

Najzahtevnejši popotniki si že lahko rezervirajo vozovnico za polet z najlepšimi razgledi in sprehod po severnem tečaju. Kajti švedsko podjetje OceanSky Cruises je objavilo rezervacije za prve komercialne polete na severni tečaj z zračnimi ladjami. Če bo vse potekalo po podjetniško ambicioznih načrtih, bodo že od leta 2023 ali najkasneje 2024 vsak teden na voljo izleti na skrajni sever. Na prvo popotovanje naj bi se podalo sedem članov posadke in šestnajst gostov.{infobox-quote_full}179228{/infobox-quote_full}

Vožnje na severni tečaj s plovilom, lažjim od zraka, so imele v preteklosti veliko vzponov in padcev. Prvi poskus, ki se je končal s katastrofo, sega v leto 1897. Takrat je balon z vročim zrakom peljal tričlansko švedsko posadko na severni pol in strmoglavil. Padec z višine so potniki sicer preživeli, a le nekaj mesecev kasneje umrli na nenaseljenem arktičnem otoku. Uspešnejši je bil cepelin Norge leta 1926. Tri dni po tem, ko je zapustil Svalbard, je že prečkal severni tečaj. Njegovi potniki, vključno z Roaldom Amundsenom, norveškim polarnim raziskovalcem, so zato prvi ljudje v zgodovini, ki jim je to uspelo. Norge je tako kot druge zračne ladje v tistem času za pristanek in vzlet potreboval jambor, in namesto da bi leteli nazaj v Svalbard, so nadaljevali pot proti Aljaski. Amundsen je dve leti kasneje umrl med strmoglavljenjem letala, s katerim je letel na reševanje italijanske arktične odprave v zrakoplovu Italia.{api_embed_photo}724906{/api_embed_photo}

Zaradi napredka tehnologije, novih materialov in stremljenja k čistim gorivom je v zadnjih letih ideja o uporabi zračnih ladij spet oživela. Ne nazadnje povzroči takšno potovanje minimalno onesnaževanje in majhne izpuste ogljika, zato ima vedno več privržencev. V nasprotju s prvimi cepelini imajo sodobne ladje takšne dvižne zmogljivosti kot tovorna letala, za vzlet in pristanek pa ne potrebujejo posebne infrastrukture. Na skrajnem severu bi bile zaradi tega idealne za prevažanje tovora na območja brez cest ali v oddaljene rudnike.

Tudi turistični delavci si od njih veliko obetajo. Načrt, ki ga je predstavil OceanSky Cruises, bi na začetku vključeval omejeno število potnikov. Prvih deset načrtovanih voženj, ki bi trajale po 36 ur, naj bi bilo rezerviranih le za povabljence, kasneje bi za zakup kabine za dva plačali dobrih 192 tisoč evrov.

Doživetje naj bi bilo podobno tistemu na luksuzni jahti, v ceno pa je všteto tudi delo kuharja na krovu. Leti naj bi potekali z zračno ladjo Airlander 10, prvotno izdelano za ameriško vojsko, zdaj pa se promovira za luksuzno civilno uporabo. "Zasnova kabine omogoča razkošje brez primere v reaktivnem letalstvu," piše na spletni strani podjetja OceanSky Cruises. Poudarjajo, da je Airlander 10 edinstven in je celo veliko več kot hotel s petimi zvezdicami ali super jahta. Poleg naštetega pa se bodo lahko potniki za šest ur izkrcali in se sprehodili po severnem tečaju. Podjetje OceanSky Cruises namreč zagotavlja, da lahko z lahkim jamborom ali sidrom med postankom zadržijo svojo ladjo na mestu.

Sprva bo imel OceanSky Cruises, ki še nima konkurence med prevozniki, v svoji floti le eno zračno ladjo, v desetih letih pa bi jih želel imeti vsaj sto, namenjenih ekskluzivni zabavi premožnejših avanturistov, ki želijo poleteti v najbolj oddaljene kotičke našega planeta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta