Madžarska: Orbánov režim nad najbolj ranljive v družbi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.09.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtoritarni režim madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána nadaljuje razgradnjo družbenih podsistemov. 
EPA

Avtoritarni režim madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána nadaljuje razgradnjo družbenih podsistemov. Tik pred začetkom šolskega leta sta območna vladna urada, ki sodita pod pristojnost ministrstva za javno upravo in pravosodje, prepovedala delovanje vrtcev in šol v Budimpešti in Szegedu, ki delujejo pod okriljem Madžarske evangeličanske bratovščine (MET), ki jo vodi metodistični pastor Gábor Iványi. Razlog: davčni in drugi komunalni dolgovi MET, ki jih sicer Iványi (intervju z njim smo objavili aprila letos, op. p.) priznava, a hkrati trdi, da bi jih plačali, če jih država, ki jim je že pred dobrim desetletjem odvzela cerkveni status, ne bi prikrajšala za denar, do katerega so upravičeni tudi po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice. Da bo absurd še večji, območna vladna urada, ki sta zaprla Iványijeve vrtce in šole, prav tako dolgujeta denar za različne komunalne storitve. Posledice: brez vpisa v šolo je ostalo na stotine otrok s posebnimi potrebami, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin. Starše, ki na drugih šolah ne bodo našli mesta za svojega otroka, lahko država denarno kaznuje, prav tako jim lahko odvzame družinski dodatek in druge socialne ugodnosti.

Zapiranje ustanov za najranljivejše

Orbánova vlada, ki vse od epidemije covida vlada z odloki, se je odločila, da Iványija, ostrega kritika sedanjega premierja, spravi na kolena z zapiranjem ustanov, ki jih je ustanovil, da bi pomagal najranljivejšim v družbi. A dejansko s tem kaznuje starše otrok, ki so se znašli v stiski, kam z otroki, med katerimi jih ima veliko različne motnje pozornosti ali pripadajo kateri od deprivilegiranih skupin, med katere sodijo Romi. Po poročanju spletnih portalov Népszava in Hvg.hu so bili starši, katerih otroci so obiskovali vrtec, osnovno in srednjo šolo ​János Wesley v Budimpešti in istoimensko šolo v Szegedu – gre za čez petsto otrok, pri čemer mora skrb za vrtčevske otroke prevzeti posamezna lokalna skupnost – konec minulega tedna obveščeni o prepovedi delovanja omenjenih institucij.

Iványija, ostrega kritika sedanjega premierja, želi vlada spraviti na kolena z zapiranjem ustanov, ki jih je ustanovil, da bi pomagal najranljivejšim v družbi. 
Andrej Petelinšek

Urad jih je ob tem obvestil, da lahko svoje otroke vpišejo tudi v druge šole, in jim priložil sezname. A so nekatere šole, po pripovedih staršev, oddaljene tudi več kot sto kilometrov od kraja bivanja, druge otrok s posebnimi potrebami ne sprejmejo, saj enostavno nimajo ustrezno izobraženega kadra ali nimajo prostora, zato so se starši znašli v stiski, kako naprej. Le peščica jih je za zdaj našla ustrezno rešitev, medtem ko Iványi poskuša po sodni poti dokazati nezakonito ravnanje oblasti, poročajo madžarski mediji.

Kritičen ravnatelj odpuščen

Pred začetkom šolskega leta je Orb​ánov režim poskrbel še za prepoved uporabe telefonov in drugih elektronskih naprav v šolah. Ravnateljem slednjih je naročil, da morajo dijaki srednjih šol telefone in tablice odložiti pred vstopom v razrede. Temu se je uprl ravnatelj Srednje šole Imre Madach v prestolnici, Csaba Mészáros, z argumentom, da sami ob že jasnih omejitvah raje svoje dijake učijo odgovorne uporabe elektronskih naprav. Odgovor notranjega ministra Sándorja Pintérja, pod čigar resor sodi izobraževanje, je bil hiter. Mészáros je bil odpuščen, v odgovor na proteste dijakov pa je sledil je še en vladni odlok. Uporabo telefonov v šolah, razen za izvajanje učnega procesa, so prepovedali še profesorjem. 

Orbánova vlada pa ne nasprotuje le dobavi orožja Ukrajini. Zdaj so ji v napoto tudi nekateri begunci iz Ukrajine. Sklenili so, da so od 21. avgusta do brezplačne nastanitve upravičeni le ukrajinski begunci, ki prihajajo iz regij, kjer jim po vladni presoji zaradi vojne dejansko grozi nevarnost. Za dan, dva se je tako na cesti znašlo več sto begunk z otroki iz Zakarpatja, kjer živi madžarska manjšina. Večinoma gre za pripadnike romske skupnosti, med katerimi jih ima veliko dvojno državljanstvo, kar je pri nadaljnjem zagotavljanju begunskega statusa dodatna težava. Za tiste, ki so se čez noč znašli na cesti, so za zdaj poskrbele nevladne in humanitarne organizacije, a se zastavlja vprašanje, kako dolgo bodo zmogle to breme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta