Marko Perković Thompson spravil v delirij Split, publika skandirala za njim iz sporne Čavoglave ...

05.08.2019 10:17

Koncert spornega pevca za hrvaški državni praznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Perković Thompson 
EPA

Oblečen v majico z napisom Oluja '95 (Nevihta '95) je kontroverzni hrvaški glasbenik Marko Perković Thompson spravil sinoči v delirij splitsko rivo. Koncert za hrvaški državni praznik, dan zmage, in 24. obletnico osvobodilne operacije Nevihta, s katero si je Hrvaška leta 1995 povrnila skoraj petino ozemlja, ki je bilo pod srbsko okupacijo, je podprlo mesto Split, hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović pa je izjavila, da bi tudi bila rada med publiko, a ima državniške obveznosti zaradi praznika, ne skriva pa, da Thompsona posluša.  
{instagram}https://www.instagram.com/p/B0waCjwpy6P/?utm_source=ig_web_copy_link{/instagram}
"Dragi prijatelji, nocoj se moram zahvaliti branilcem tega mesta in županije, ki smo sem prišli pred Nevihto. Čestitam za še en dan zmage, to je naš dan, velik dan. Ne nasedajmo na kakršnekoli provokacije. Bodimo skupaj, tako kot smo bili za Nevihto," je narodnobuditeljski, bi rekli podporniki, nasprotniki pa nacionalistični pevec, udeleženec vojne na Hrvaškem v devetdesetih,  spodbujal publiko po petminutnem ognjemetu nad Splitom. "Za našo domovino, naše družine obrnimo roke k naši Mariji, k hrvaškim mučencem, Alojziju Stepincu. Zapojmo."
Znano je. Problematična so na ustaštvo aludirajoča Thompsonova besedila, v katerih se pojavi recimo ustaški pozdrav "za dom spremni". To je vmes odločilo tudi ESČP v Strasbourgu. Vsake toliko je kak njegov koncert prepovedan, na Hrvaškem in zunaj Hrvaške, na seznamu njegovih želja je bil na primer tudi Maribor, a ni dobil zelene luči. In seveda je tudi v Splitu na vrsto prišla sporna pesem Čavoglave. "Za dom," je zaklical, poroča Slobodna Dalmacija s koncerta, na katerem je nekajkrat zmanjkalo elektrike in so bile še druge tehnične težave, večdesettisoč ljudi pa se je odzvalo s "spremni!" (pripravljeni) ... 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta