Med žrtvami tudi turisti: Šest mrtvih v incidentu blizu kraja, kjer so talibani razstrelili znamenita kipa Bude

STA, Va
18.05.2024 08:45

Špansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so trije mrtvi turisti državljani Španije. Gre za prvi napad na tuje turiste v Afganistanu od vrnitve talibanov na oblast pred tremi leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večji od dveh kipov, ko območje 230 kilometrov od Kabula še ni bilo uničeno. 
Profimedia

V petkovem streljanju v turističnem mestu Bamijan v osrednjem delu Afganistana je bilo po zadnjih podatkih ubitih šest ljudi. 

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Abdul Matin Kani je za AFP potrdil štiri smrtne žrtve, in sicer so bili ubiti trije tujci in Afganistanec. Dodal je, da so bili ranjeni še štirje tujci in trije Afganistanci. Po podatkih bolnišničnih virov so bili ranjeni turisti iz Norveške, Avstralije, Litve in Španije.

Kasneje so oblasti v Kabulu sporočile, da je umrlo šest ljudi - trije Španci in trije Afganistanci.

Špansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so trije mrtvi španski turisti. Še ena španska državljanka je bila v streljanju ranjena in je v kritičnem stanju, je za špansko državno televizijo RTVE povedal španski zunanji minister Jose Manuel Albares.

Bamijan, blizu katerega sta stala znamenita velika kipa Bude, ki so ju leta 2001 razstrelili talibani, je eden najbolj turističnih krajev v Afganistanu. Po navedbah neimenovanega lokalnega prebivalcaje v mestu v petek odjeknilo več strelov zapored, varnostne sile pa so nemudoma blokirale mestne ulice, ki so vodile do prizorišča napada.

Po zadnjih podatkih je aretiranih sedem ljudi. Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče.

Kani je še poudaril je, da talibanska vlada ostro obsoja napad, izraža globoko sožalje družinam žrtev in zagotavlja, da bo izsledila vse napadalce ter jih kaznovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta