Mesec dni po incidentu z moralno policijo umrla iranska najstnica

STA
28.10.2023 12:36

Najstnica je bila slab mesec dni v komi, pred približno tednom dni pa so jo zdravniki razglasili za možgansko mrtvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smrt Amini je sprožila val množičnih protestov v Iranu.
Henry Nicholls

V bolnišnici v iranski prestolnici Teheran je danes umrla šestnajstletna Armita Geravand, ki jo je po navedbah organizacij za človekove pravice pred mesecem dni na vlaku teheranske podzemne železnice pretepla moralna policija.

O njeni smrti je danes poročala iranska državna tiskovna agencija Irna, iranski mediji pa zanikajo, da bi bila za njeno smrt odgovorna moralna policija. Po navedbah iranskih oblasti je zaradi nizkega krvnega pritiska padla in se močno udarila v glavo.

Skupine za človekove pravice medtem trdijo, da je utrpela hude poškodbe med napadom pripadnikov iranske moralne policije, ker naj ne bi nosila hidžaba.

Najstnica je bila slab mesec dni v komi, pred približno tednom dni pa so jo zdravniki razglasili za možgansko mrtvo.

Primer Armite Geravand je v Iranu in drugod po svetu sprožil ogorčenje in spomnil na primer Kurdinje Mahse Amini, ki je pred nekaj več kot letom dni umrla zaradi nasilja iranske moralne policije.

Smrt Amini je sprožila val množičnih protestov v Iranu. Ti so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske, kmalu pa so prerasli v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta