Milanović premagal predsednico

Do konca negotova volilna tekma pri sosedih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje v Tvornici kulture. 
Boris Jaušovec

V drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem je slavil izzivalec dosedanje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Zoran Milanović. "Zoki, Zoki," je točno ob 19. uri, ko se je zaprlo 6409 volišč na Hrvaškem, odjeknilo v Tvornici kulture v središču Zagreba, kjer so se zbrali pristaši oziroma člani socialdemokratske stranke SDP nekdanjega premiera Milanovića. Kvišku se je navdušeno pognalo na stotine parov rok. Na velikem platnu so namreč projicirali izid vzporednih volitev, ki jih je na okoli 150 voliščih v državi za hrvaško radiotelevizijo pripravila agencija Ipsos plus. O tem, kako so volili, je povprašala 11.711 volivcev. Dovolj reprezentativen vzorec torej. Medtem je volilni štab Kolinde Grabar-Kitarović zajela zgovorna tišina, kot so mi od tam sporočili novinarski kolegi, ki so se ušteli v prognozi.

Veselje in slavje

In? Za Milanovića naj bi glasovalo 53,25 odstotka teh, ki so prišli volit, za Grabar-Kitarovićevo, ki jo je podprl vladajoči HDZ, pa 46,76 odstotka. Kakšno uro kasneje je Državna volilna komisija po delnem preštetju okoli 800 tisoč realnih glasov sporočila, da je Milanović dobil še več: 54,01 odstotka glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 45,99 odstotka. Predsednik Milanovićevega volilnega štaba Orsat Miljenić je ob teh rezultatih posebej za Večer povedal: "Izidi še niso dokončni, a kakor kaže, se lahko nocoj veselimo, in upam, da bomo jutri slavili, saj bo Hrvaška stopila na pot boljše politike. To velja tudi za odnose s Slovenijo. Naš kandidat je na vseh predvolilnih soočenjih poudarjal, da so mu dobri odnosi s sosedami in predvsem s Slovenijo prioriteta. Imamo namreč nešteto skupnih točk, ne strinjamo se le v nekaterih. Te pa niso tako hude, da se ne bi mogli dogovoriti. Milanović bo glede tega gotovo kmalu dal neko pobudo. Umetnost politike državnika je najti sodelovanje, pri čemer prebivalci naših držav že sedaj dobro in prijateljsko sodelujejo. Tudi državi bi morali najti sporazum in skupni nastop."
Za rokav smo pocukali tudi nekdanjega obrambnega ministra v Milanovićevi bivši vladi Anteja Kotromanovića. Ocenil je, da so za Milanovića glasovali Zagreb, Istra in druga hrvaška področja, ki mejijo na Slovenijo. In: "Rezultat govori o naši zmagi, ostajam pa realen in bom čakal celo noč, da se naša zmaga potrdi. Potrpljenja in previdnosti sem se namreč naučil kje drugje kot v slovenskih Alpah."

Verbalna obračunavanja

Volitve so potekale mirno, a je bilo poleg kršitev volilnega molka pretežno na družabnih omrežjih vendarle nekaj verbalnih izpadov. Tako je Milanovića pred voliščem v Zagrebu okoli 11. ure možak srednjih let imenoval za komunista in ga zmerjal, da laže in zavaja. Milanović se je poskusil z njim spravljivo rokovati, a je dobil košarico. Milanović je nato pred novinarji ocenil, kot je poročala slovenska tiskovna agencija STA, da napad ni bil naključen in da gre za provokacijo iz "istega studia". Milanovića je namreč verbalno že napadel eden od svetovalcev dosedanje predsednice države po soočanju na hrvaški televiziji v četrtek zvečer. Vsaj še en verbalni napad se je dopoldan zgodil v Osijeku, ko je članico volilne komisije pred voliščem opsoval in ji grozil neki moški, poklicati so morali celo policijo.
Seveda je bilo politično napetost čutiti po vsej Hrvaški, saj je bil izid do konca popolnoma nepredvidljiv, po poročanju medijev celo najbolj tesen v zgodovini hrvaških predsedniških volitev. Kandidata v drugem krogu volitev sta bila namreč po javnomnenjskih raziskavah narazen le za en do tri odstotke. Vse torej v varljivih mejah običajne statistične napake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta