Milijarderju Savdijci gledali v telefon

zur
22.01.2020 15:19

Potem ko je odprl priponko, poslano s številke savdskega prestolonaslednika, so najbogatejšemu zemljanu s telefona pobrali zasebne fotografije in sporočila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šef Amazona Jeff Bezos je pred časom takole reklamiral pametni telefon svoje firme, imenovan Fire.
Jason Redmond

Milijarderju in direktorju multinacionalke Amazon Jeffu Bezosu so poleti 2018 vdrli v mobilni telefon, potem ko je na aplikaciji WhatsApp prejel sporočilo, ki je bilo očitno poslano z zasebne telefonske številke Mohameda bin Salmana, kronskega princa Savdske Arabije, poroča časnik The Guardian. Šifrirano sporočilo naj bi imelo tudi škodljivo priponko, ki je omogočila vdor v telefon najbogatejšega zemljana, je ugotovila digitalna forenzična analiza po pregledu mobilnika. Ugotovili so tudi, da je "zelo verjetno" vdor omogočil prav videoposnetek, poslan s prinčeve številke na telefon Bezosa, ki ima v lasti tudi ameriški časopis The Washington Post, njegovo premoženje pa Forbes ocenjuje na več kot 130 milijard dolarjev.
Vdor se je zgodil po navidezno prijateljskem izmenjavanju sporočil na aplikaciji WhatsApp poleti 2018, takoj po odprtju poslane priponke pa se je začela kraja podatkov z Bezosovega telefona. Med drugim so se na ta način dokopali do zasebnih fotografij in sporočil, ki jih je milijarder pošiljal nekdanji televizijski voditeljici Lauren Sanchez, s katero se je videval, in ki jih je ameriški tabloid National Enquirer objavil prav na dan, ko je Bezos javno oznanil ločitev od svoje "odtujene" žene.
Bezos je po vdoru v svojo zasebnost dolgoletnemu svetovalcu za varnost in preiskovalcu Gavinu de Beckerju odobril neomejen proračun za preiskavo - ta je zdaj dobila epilog in pokazala na Savdijce, ki naj bi Bezosa domnevno vzeli na muho zaradi umora v Carigradu. Tam je bil v prostorih savdskega konzulata oktobra 2018 namreč ubit savdski novinar Džamal Hašokdži, ki je bil med drugim tudi kolumnist za The Washington Post. Časnik je poročal tudi o zakulisju nezaslišanega dogajanja na carigrajskem konzulatu, o čemer naj bi pričali posnetki, sum za odgovornost pa naprtil prav princu bin Salmanu.
Zasebni preiskovalec Gavin de Becker je prepričan, da je želela Savdska Arabija škodovati 55-letnemu Bezosu in da imajo v tej državi na voljo tehnologijo, ki z mobilnih telefonov brez kakršnekoli sledi krade informacije. Pri preiskavi je sodeloval z več strokovnjaki za kibernetično varnost in obveščevalno dejavnost ter s poznavalci savdskega dvora, zato je povsem prepričan, da so Savdijci ukradli Bezosove zasebne podatke, čeprav to vztrajno zanikajo. Zdaj je preiskava v rokah ameriških organov pregona.
Če so na začetku mislili, da je objavljene zasebne fotografije tabloidu za 200.000 dolarjev prodal brat Bezosove ljubice Michael Sanchez, je zdaj preiskava dobila politične razsežnosti - tudi notranjepolitične. David Pecker, lastnik podjetja American Media Inc (AMI), ki ima v rokah National Enquirer in ki je zagrozilo z objavo še intimnejših fotografij, če de Becker takoj ne prekine preiskave, prijateljuje tako s savdskim princem kot s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Pri AMI so v izjavi za javnost svojo vpletenost že zanikali in ponovno zatrdili, da jim je sporne fotografije priskrbel Sanchez.
Savdsko veleposlaništvo v Washingtonu se na obtožbe sprva ni odzivalo, kasneje pa jih je na twitterju označilo za absurdne. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta