Kako se je Španiji uspelo izogniti tokratnemu valu okužb z novim koronavirusom

M.R.
12.11.2021 10:16

Španija ima med vsemi večjimi evropskimi državami najvišjo stopnjo precepljenosti in trenutno se ji je uspelo izogniti novemu valu koronavirusa, ki je sicer zajel večji del stare celine. A strokovnjaki opozarjajo, da je država kljub temu še vedno izpostavljena virusu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na začetku epidemije je bila Španija med najhuje prizadetimi državami, trenutno pa ima v Evropi eno najnižjih stopenj okužb - 63 primerov na 100.000 prebivalcev zadnjih 14 dneh. V Veliki Britaniji je stopnja okoli 10-krat višja, v Sloveniji precej več kot 20-krat, v Nemčiji in na Poljskem pa okoli 6-krat. 

Španski premier Pedro Sanchez je v sredo ocenil, da je bila evolucija pandemije v Španiji pozitivna. "Imamo več kot dovolj razlogov, da smo lahko ponosni na to, kar smo dosegli," je povedal. 

V Španiji je polno cepljenih 79 odstotkov prebivalcev, kar je precej več kot v Nemčiji in Veliki Britaniji, kjer je cepljenih okoli 67 odstotkov vseh prebivalcev. Slovenija močno zaostaja tudi za tema dvema državama, saj je pri nas z vsemi odmerki cepljenih le 53,5 odstotka prebivalcev.

Še posebej pa Španija izstopa pri precepljenosti najbolj ranljivih, predvsem starejših prebivalcev. Več kot 99 odstotkov Špancev, starejših od 70 let je namreč polno cepljenih. 

Evropski epidemiološki zemljevid

Ecdc

Španci tako ob misli na cepivo ne oklevajo, hkrati pa so pravilno izvedli program cepljenja po starostnih skupinah, kar je prineslo dobre rezultate, je povedal raziskovalec na biomedicinskem inštitutu v Valencii Inaki Comas

Ko se bo ohladilo ...

Poleg tega pa Španiji prizanaša tudi še nekoliko toplejša klima, ki pomaga pri preprečevanju širjenja virusa, saj se ljudje še vedno lahko družijo na prostem. Po državi trenutno namreč ne velja omejitev števila oseb, ki se lahko zberejo na prostem, je pa v zaprtih prostorih še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask. 

Strokovnjaki opozarjajo, da bo s hladnejšim vremenom ter ob dejstvu, da stopnja zaščite s cepljenjem sčasoma upada in da se novi sevi koronavirusa vse hitreje širijo, verjetno začela rasti tudi stopnja okuženih. Comas pravi, da prav ti trije dejavniki predstavljajo pogoje, ob katerih se virus širi hitreje, zato je pred Španijo šele sedaj kritično obdobje. 

Zdravnik Cesar Carballo, ki dela na oddelku prve pomoči v madridski bolnišnici Ramon y Caja, prav tako potrjuje, da se bo stopnja okuženosti v državi povečevala, saj se bo družabno življenje z nižjimi temperaturami preselilo v zaprte prostore. 

"Španija je zdaj v dobrem položaju, vendar pa to ne pomeni, da je že dosegla točko, s katere ni povratka," je povedal strokovnjak za zdravstvene znanosti na katalonski univerzi Salvador Macip. "Ko enkrat dosežete zelo nizko raven infekcije, potem se ta lahko premika le navzgor," je pojasnil. Inštitut za zdravstvene meritve in vrednotenje (IHME) pri washingtonski univerzi je ocenil, da bo število okužb v Španiji začelo rasti v drugi polovici novembra, vrhunec pa naj bi Španci dosegli decembra.

"Stopnja okužb je lahko visoka, vendar če so ljudje cepljeni in ne bodo huje zbolevali, to ne bi smel biti problem," je povedal Comas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta