MZZ po likvidaciji Solejmanija svetuje previdnost pri potovanjih v Iran

STA, A.L.
03.01.2020 14:16

Slovensko zunanje ministrstvo po likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija poziva slovenske državljane, ki so že v Iranu ali tja nameravajo potovati v naslednjih dneh, naj se ne udeležujejo javnih zborovanj, prireditev in žalnih slovesnosti ob njegovi smrti. Prav tako odsvetujejo potovanja v nekatere dele države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Kot so zapisali na spletni strani MZZ, bodo posmrtni ostanki priljubljenega poveljnika posebnih enot iranske revolucionarne garde v tujini, ki je bil usmrčen v raketnem napadu v Bagdadu, v kratkem prepeljani v Iran. Na območju celotne države so napovedane množične žalne slovesnosti in protesti proti storilcem, opozarjajo na zunanjem ministrstvu.
"Zaradi čustvenih odzivov prebivalstva svetujemo slovenskim državljanom, da se ne udeležujejo tovrstnih zborovanj ter omejijo svoje gibanje na javnih prostorih," pozivajo na MZZ.
Na zunanjem ministrstvu ob tem odsvetujejo vsa nenujna potovanja na nekatera območja v Iranu, ki bi bila lahko nevarna. Odsvetujejo potovanja v 100-kilometrski pas vzdolž iransko-afganistanske meje in desetkilometrski pas vzdolž iransko-iraške meje. Prav tako je po ocenah MZZ nevarno območje ob pakistanski meji. Odsvetujejo tudi potovanja v provinco Hormozgan ob Perzijskem zalivu.
Popotnikom svetujejo, naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh ne zunaj večjih naselij. Območje jugovzhodnih iranskih provinc Sistan in Balučistan ter Kerman je za tuje obiskovalce izredno nevarno, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov, zato potovanja v obe provinci odsvetujejo.
Poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde al Kuds Solejmani je bil ubit v ameriškem letalskem napadu na bagdadskem mednarodnem letališču. Ukaz za njegovo likvidacijo je dal ameriški predsednik Donald Trump.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta