Na Hrvaškem ima covid minister za delo. Možne daljše jesenske počitnice, v Istri pouk na daljavo

Vanessa Čokl
25.10.2021 13:29
Hrvaška zaradi novega naraščanja števila okužb poostruje nadzor nad upoštevanjem epidemioloških ukrepov, zlasti obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. Največ na novo okuženih je v izobraževalnem sistemu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal poostritev nadzora nad upoštevanjem epidemioloških ukrepov, zlasti obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. Poostren nadzor je posledica vse večjega števila okuženih

Božinović je dal izjavo srečanju članov nacionalnega štaba civilne zaščite s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem. Analizirali so epidemiološko stanje v državi. Pot iz zdravstvene krize zaradi koronavirusa bi po besedah Božinovića, ki vodi tudi nacionalni krizni štab, lahko bila kombinacija spoštovanja ukrepov in cepljenja.

Potrdil je, da bodo nadaljevali pogovore o morebitnem zaostrovanju pogoja PCT na Hrvaškem, ker približno četrtina vseh na novo okuženih prihaja iz izobraževalnega sistema. Ena od možnosti je, da šolske počitnice po dnevu spomina na mrtve podaljšajo do konca naslednjega tedna, kar pomeni, da otroci ne bodo hodili k pouku skoraj deset dni.

Županijski štab civilne zaščite v Istri pa bo v torek obravnavali možnost, da bi vsi učenci prva dva tedna v novembru znova spremljali pouk na daljavo. Ocenjujejo, da bi na ta način lahko zaustavili širjenje okužb. Kot poroča Glas Istre na svoji spletni strani, v istrski županiji šolski otroci vsak dan predstavljajo med 40 in 60 odstotkov na novo okuženih.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah po 2789 testih potrdili 680 novih okužb, kar je več kot dvakrat toliko kot prejšnji ponedeljek. Prejšnji teden so od srede do sobote vsak dan potrdili več kot 3000 novih okužb, največ v soboto, 3585, to pa je tudi največje dnevno število na novo okuženih v tem letu. Današnje številke so nižje, ker ob koncih tedna ne testirajo tako množično.

Med okuženimi je tudi hrvaški minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Josip Aladrović.

V minulih 24 urah je na Hrvaškem umrlo še 22 covidnih bolnikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta