Na Hrvaškem odprli prvo geotermalno elektrarno

STA, A.L.
19.11.2019 14:58

Pri Bjelovarju so danes slovesno odprli prvo geotermalno elektrarno na Hrvaškem. Investitor, turška družba MB holding, je v izgradnjo elektrarne vložil 325 milijonov kun oz. nekaj manj kot 44 milijonov evrov. Turki so ob tem napovedali, da bodo na Hrvaškem postavili še najmanj štiri takšne elektrarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prva geotermalna elektrarna na Hrvaškem je po poročanju časnika Poslovni dnevnik tudi največji tovrstni energetski objekt z binarno tehnologijo v Evropi. Elektrarna, imenovana Velika 1, ima moč 16,5 megavata, pokrila pa bo potrebe po električni energiji za 29.000 gospodinjstev.
Predsednik uprave MB holdinga Muharem Balat je ob današnjem odprtju poudaril, da je elektrarna prva, ki so jo postavili zunaj Turčije, v kateri imajo pet geotermalnih elektrarn. Načrtujejo pa še najmanj štiri elektrarne na Hrvaškem, naslednja naj bi stala v Legradu blizu Koprivnice.
Podporo projektom za pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov je ob današnjem odprtju izrazil hrvaški minister za varstvo okolja in energetiko Tomislav Ćorić. Spomnil je, da hrvaška energetska strategija za obdobje do leta 2030 temelji na energiji iz obnovljivih virov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.
Prva hrvaška geotermalna elektrarna črpa termalno vodo s približno 2800 metrov globine. Temperatura vode na površini je 166 stopinj Celzija. Njena para poganja turbine, ki proizvajajo električno energijo.
Hrvaški vlagatelji so projekt izgradnje elektrarne v Bjelovarju sicer začeli že leta 2006, a je ta zagon dobil šele leta 2015, ko se je v projekt vključil MB holding.
Turški investitor je večino opreme in storitev v vrednosti 220 milijonov kun zagotovil na Hrvaškem. V elektrarni bo delo dobilo 10 delavcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta