Na Hrvaškem vse več stenic, razlog za njihovo širjenje pa nenavaden

M.R.
08.07.2019 13:28

V Istri so lani zabeležili 131 pojavov stenic, od tega 118 v hotelih, 13 pa v zasebnih turističnih objektih. Glas Istre poroča, da podatkov za letošnje leto še ni, saj se je sezona šele dobro začela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V objektu, kjer se pojavijo stenice, je potrebna dezinsekcija. 
Profimedia

Stenice so nekoč povezovali z umazanimi in zapuščenimi prostori, glavna težava pa je, da so zelo odporne in prilagodljive živali. 
Na Hrvaškem je zadnja leta vse več teh živali in največ jih imajo v primorskih županijah. Leta 2007 so morali proti stenicam ukrepati v le dveh primerih, pet let pozneje pa že več kot 20-krat. 
Zaposleni v zavodu za javno zdravstvo opozarjajo, da se ljudje pogosto zmotimo, za katero žival gre. Zamenjamo jih lahko za komarje, odtočne muhe in pršice. Vodja oddelka za deratizacijo in dezinfekcijo v Zadru Nedeljko Lendeka je povedal, da se stenice najbolj pogosto širijo z letalsko prtljago. "Manj jih prenašajo gosti, ki potujejo z lastnim avtomobilom. Znano je, da se prtljaga med letalskim transportom zlahka okuži, dovolj je že, da je okužen samo en kos prtljage, pa se potem lahko razširijo na vse ostale kovčke," opozarja Lendeka. 
Gost jih nato nevede prinese v hotel, apartma ali sobo in nekaj tednov pozneje, ko se stenice razmnožijo, postanejo tudi viden problem. Ob pojavu te živali je na Hrvaškem določeno postopanje. Objekt, v katerem teče dezinsekcija, je pod nadzorom, če je potrebno, pa se postopek tudi večkrat ponovi. 
​Stenice lahko tako povsem pokvarijo sezono ljudem, ki v poletnih mesecih oddajajo apartmaje. Včasih je dovolj že ena objava gosta, da se zgodi kaj takega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta