Na Kitajskem po odpravi omejitev zaradi covida vrnitev v normalo

STA, A.L.
17.01.2023 17:37

Na Kitajskem se je po odpravi omejitev zaradi covida-19 življenje znova vrnilo v normalo, je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu zagotovil namestnik kitajskega premierja Liu He.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Mednarodne prijatelje" je povabil na obisk na Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav so na Kitajskem decembra po nenadni odpravi politike ničelne tolerance do covida-19 in z njo povezane stroge ukrepe zabeležili strm porast števila okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida, je Liu danes zatrdil, da je bil prehod "na splošno stabilen in gladek".

"Čas, ki je bil potreben za dosego vrhunca okužb in vrnitev v normalno stanje, je bil relativno hiter. V nekaterih pogledih je presegel naša pričakovanja," je dejal.

Povedal je, da so se industrija hrane in pijač ter turizem začeli vračati v normalno stanje, saj med praznovanjem kitajskega novega leta, ki se začne konec tedna, pričakuje pet milijard potovanj.

"Stvari so se v celoti normalizirale," je dejal.

Pojasnil je, da imajo trenutno največ težav starejši z drugimi boleznimi, in da se s tem problemom spopadajo.

Milijoni starejših na Kitajskem sicer niso v celoti cepljeni proti covidu, vlada predsednika Xi Jinpinga pa je tarča kritik, ker kampanjam cepljenja med najranljivejšimi državljani ne daje prednosti.

Liu je še pozval tujce, naj obiščejo Kitajsko, potem ko so tam prejšnji teden odpravili obvezno karanteno ob prihodu iz tujine. Zagotovil je, da jim bodo nudili najboljše storitve.

Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu v okviru politike ničelne tolerance do covida-19 je Kitajska v začetku lanskega decembra nenadoma odpravila večino ukrepov. Zatem so poročali o skokovitem porastu okužb, v soboto pa so sporočili, da so samo v mesecu dni po odpravi ukrepov zabeležili skoraj 60.000 smrti, povezanih s covidom-19.

Po podatkih študije Univerze v Pekingu pa se je od odprave politike ničelne tolerance z novim koronavirusom na Kitajskem okužilo okoli 900 milijonov ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta