Na Kitajskem pričakujejo milijon mrtvih zaradi covida

Reuters
18.12.2022 16:43

Potem ko so po protestih oblasti odpravile najstrožje omejitve na svetu, grozi Kitajski že januarja najmočnejši val covida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajci so bili utrujeni od vladne ničelne tolerance do covida, a zdaj jim grozi pravi izbruh pandemije.
Epa

Nenadna odprava strogih omejitev, s katerimi so želeli na Kitajskem preprečiti širjenje covida-19, bi lahko povzročila eksplozijo okužb in več kot milijon smrti v letu 2023, kažejo nove projekcije ameriškega Inštituta za meritve in vrednotenje zdravja (IHME). Po teh projekcijah bi število okužb doseglo vrh okrog 1. aprila, ko bi umrlo kar 322 tisoč ljudi. Direktor IHME Christopher Murray je dejal, da bo do takrat okužena približno tretjina kitajskega prebivalstva. "Nihče ni mislil, da se bodo prebivalci tako dolgo držali pravil za doseganje politike ničelne tolerance do covida," je dejal Murray v petek, ko so projekcije IHME objavili na spletu. "Kitajska politika ničelne tolerance je bila morda učinkovita pri prejšnjih različicah virusa, vendar je zaradi visoke prenosljivosti različice omikron ni bilo mogoče več vzdržati, je še pojasnil.

Neodvisna skupina za modeliranje na Univerzi Washington v Seattlu, na katero so se vlade in podjetja zanašali ves čas pandemije, je črpala iz pokrajinskih podatkov in informacij, temelječih na nedavnem izbruhu omikrona v Hongkongu. "Kitajska je od prvotnega izbruha v Vuhanu poročala o zelo majhnem številu umrlih. Zato smo izbrali Hongkong, da bi dobili realno predstavo o stopnji smrtnosti zaradi okužbe," je razložil Murray. Za svoje napovedi IHME uporablja tudi informacije o številu cepljenih, ki jih je zagotovila kitajska vlada, ter predpostavke o tem, kako se bodo različne province odzvale, ko se bodo stopnje okužb povečale.

Strokovnjaki pričakujejo, da bo sčasoma okuženih približno 60 odstotkov kitajskega prebivalstva, vrhunec pa pričakujejo januarja, kar bo najbolj prizadelo ranljivo populacijo, predvsem starejše in kronične bolnike. Raziskava na univerzi v Hongkongu je pokazala, da bi odprava omejitev in hkratno ponovno odprtje vseh provinc od decembra 2022 do januarja 2023 povzročila 684 smrti na milijon prebivalcev, kar pomeni, da bi brez ukrepov, kot je množično cepljenje, na Kitajskem v tem času umrlo 964.400 ljudi.

Poleg cepljenja uporabljajo na Kitajskem tudi doziranje proticovidnega seruma v nos.
Epa

Druga študija, ki so jo julija 2022 v Nature Medicine objavili raziskovalci šole za javno zdravje na univerzi Fudan v Šanghaju, je napovedala, da bi brez upoštevanja kakršnihkoli omejitev zaradi okužbe z omikronom v šestih mesecih umrlo 1,55 milijona ljudi, potreba po zdravljenju na oddelkih za intenzivno nego pa bi bila kar za 15,6-krat večja, kot so zmogljivosti. Ob tem je treba po besedah Yanzhonga Huanga, pri organizaciji Svet za zunanje zadeve zadolženega za zdravje, upoštevati, da je na Kitajskem 164 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo, kar je dejavnik tveganja za covid-19, kar osem milijonov ljudi, starih 80 let in več, pa še ni cepljenih.

Medtem kitajski nacionalni zdravstveni organi vse od odprave omejitev ne poročajo niti o eni smrti zaradi covida. Nazadnje so o tem poročali 3. decembra. Kitajska je po javnih protestih, kot jih pred tem ni bilo še nikoli, odpravila nekatere najstrožje omejitve na svetu in se zdaj sooča s skokovitim porastom okužb. Bojijo se, da bi lahko pandemija covida januarja, med praznovanjem lunarnega novega leta, zajela večji del od 1,4 milijarde Kitajcev. Kitajski uradniki zdaj spodbujajo ljudi, naj se cepijo z novejšimi cepivi, izdelanimi na Kitajskem, saj vlada še vedno nerada uporablja tuja cepiva, je poudaril Huang. Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je v petek sporočila, da pospešeno cepijo prebivalstvo in pripravljajo zaloge respiratorjev in osnovnih zdravil. (Reuters)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta