Na predčasnih volitvah v Splitu prepričljiva zmaga za dosedanjega župana Puljaka

STA, A.L.
11.07.2022 10:57

V drugem krogu predčasnih lokalnih volitev v Splitu je v nedeljo prepričljivo zmagal kandidat Centra in dosedanji splitski župan Ivica Puljak, ki je prejel 66,22 odstotka glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Neodvisni kandidat Zoran Đogaš, ki ga je podprla tudi vladajoča HDZ, pa je dobil 31,79 odstotka glasov, so pokazali rezultati državne volilne komisije.

Puljak je osvojil 27.496 glasov, Đogaš pa 13.243. Volitev se je udeležilo 28 odstotkov volilnih upravičencev.

Novoizvoljeni župan, ki bo Split vodil naslednja tri leta, je v nedeljo po objavi volilnih rezultatov v svojem zmagovalnem govoru napovedal, da bo mesto vodil drugače, kot so ga vodili zadnjih 30 let.

"S to zmago so državljani izrazili podporo našemu zavzemanju za red in javni interes," je dejal in dodal, da so prebivalci Splita sprejeli tudi odločitev, da bo Split mesto brez privilegiranih, z javnimi natečaji in brez klientelizma.

Puljak je obljubil, da se bo kot župan zavzemal za interese Splita, čeprav je predsednik stranke Center na nacionalni ravni. Napovedal je, da bo takoj začel pogajanja s strankama SDP in Most, da si zagotovi večino v mestnem svetu.

Brez afer ni minila niti volilna kampanja

Poudaril je, da je doslej profesionalno komuniciral tudi s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, in izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

Puljak je s svojima namestnikoma Bojanom Ivoševićem in Antonijem Kuzmanićem sicer zmagal že v prvem krogu predčasnih volitev, ko je osvojil 48,73 odstotka glasov.

Splitčani so že v prvem krogu izvolili tudi 31 mestnih svetnikov z 11 kandidatnih list. Največ glasov, 42,47 odstotka, je osvojila lista Centra. Sledila ji je lista strank HDZ in HSS, ki je prejela 23,81 odstotka glasov, štiri liste pa so prejele manj kot deset odstotkov glasov.

Puljaku je za zmago že čestital tudi njegov protikandidat. "Upam, da bo stanje v našem mestu šlo na bolje in da se bomo vsi izvlekli iz te krize oblasti in krize samoupravljanja," je po poročanju hrvaških medijev povedal Đogaš.

Puljak je že prej opravljal funkcijo župana Splita, in sicer od lanskega junija do konca letošnjega marca, ko je odstopil zaradi afere, v katero se je zapletel Ivošević. Ker mu ni bil všeč eden od člankov v časniku Slobodna Dalmacija, je namreč prek telefona verbalno napadel urednico mestne redakcije Nikolino Lulić in ji grozil.

Brez afer pa ni minila niti volilna kampanja. Sredi junija se je Ivošević zapletel v nov škandal, ko naj bi se ob sodelovanju nekdanjega mestnega svetnika Luke Baričića dogovarjal za spolni odnos z mladoletnico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta