Najdba: Letalonosilka, ki je več kot 76 let tiho spala 5100 metrov globoko pod morjem

DR
13.02.2019 11:03

Raziskovalci našli razbitine ameriške letalonosilke USS Hornet iz druge svetovne vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalonosilka Hornet med eno od svojih akcij
Arhiv Večera

Ameriško vojaško letalonosilko USS Hornet so 26. oktobra 1942 med bitko za otočje Santa Cruz usodno poškodovale japonske sile. Na njej je bilo 2200 vojakov in članov posadke, 140 jih je med bitko umrlo. Ladja je naslednje jutro potonila in tedaj so jo tudi nazadnje videli. Vse do danes.
Konec preteklega meseca je raziskovalna ladja R/V Petrel njene razbitine našla na dnu morja blizu Salomonovih otokov v Južnem Pacifiku. Ladja je več kot 76 let tiho spala 5100 metrov globoko pod morjem. Da so USS Hornet končno našli, so danes objavili predstavniki družbe Vulcan Inc, ki jo je ustanovil pokojni soustanovitelj Microsofta Paul Allen in ki je lastnica raziskovalne ladje Petrel. ​Letalonosilko je ekipa raziskovalcev našla s pomočjo podatkov iz arhivov devetih drugih ameriških bojnih ladij, katerih posadke so USS Hornet videle nekaj dni pred njenim izginotjem. Na osnovi podatkov o zadnji znani lokaciji ladje so izdelali zemljevid s koordinatno mrežo in tako določili območje iskanja.

Eden protiletalskih topov z letalonosilke Hornet
Paulallen.com
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta