Najstnika, ki se je kot deček boril za človekove pravice, želijo usmrtiti s križanjem

A.L.
10.06.2019 11:25

Murtaju Kureirisu sedaj sodijo na sodišču za teroristične zločince, kjer lahko kaznjence doleti kruta smrt, tudi križanje in razkosanje po smrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po poročanju tujih medijev imajo v Savdski Arabiji namen usmrtiti 18-letnika, ki je v zaporu od svojega 13. leta. Murtaja Qureiris je kot 10-letni deček vodil proteste fantov na kolesih, na katerih so zahtevali več človekovih pravic v državi. Leto dni kasneje so ga obtožili zaradi sodelovanja na protestih, uporabe megafona na protestih in vzklikanja političnih sloganov. Danes 18-letniku grozi smrtna kazen, usmrtili pa naj bi ga s križanjem, poroča The Independent. Novico so potrdili tudi v Amnesty International.
{twitter}https://twitter.com/AmnestyUK/status/1137035745724686336{/twitter}
Lynn Maalouf iz podružnice Amnesty Internationala za srednji Vzhod pravi, da so savdske oblasti pripravljene iti do konca. "Tudi če so bili najstniki v času izvršitve kaznivih dejanj še dečki." Kureurusa so aretirali leta 2014 na meji z Bahrajnom, ko je z družino potoval v sosednjo državo. Takrat je veljal za najmlajšega političnega zapornika v Savdski Arabiji.
{twitter}https://twitter.com/tamaraqiblawi/status/1136897702950789122{/twitter}
Sprva so najstnika namestili v zapor za mladoletne, tam so ga za mesec dni zaprli celo v samico. Pri šestnajstih letih so ga preselili v zapor za odrasle, še pred tem pa naj bi ga pretepali in s tem iz njega izsilili priznanje za dejanja, za katera oblasti nimajo dokazov.
{twitter}https://twitter.com/estechlin/status/1137032714161442816{/twitter}
Murtaju Quereiris sedaj sodijo na sodišču za teroristične zločince, kjer lahko kaznjence doleti kruta smrt, tudi križanje in razkosanje po smrti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta