Necepljene bo v Avstriji po prehodnem obdobju doletelo do 3600 evrov kazni

STA, Va
16.01.2022 16:17

Zakon o obveznem cepljenju, ki ga kot prva članica EU uvaja Avstrija, naj bi veljal od začetka februarja. Tudi prebolevniki bodo izjema le 180 dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kancler Karl Nehammer (desno) in avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein na nedeljski novinarski konferenci na Dunaju.Kancler je ta vikend zaključil covidsko izolacijo. 

Reuters

Avstrijska vlada je predstavila končno obliko predloga zakona, s katerim namerava vpeljati obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let .

Zakon naj bi veljal od začetka februarja, s tem da bo do sredine marca prehodno obdobje brez kazni, nato pa bodo necepljeni kaznovani z globo od 600 do 3600 evrov. Izjema od tega pravila bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

Zakon za skupno dobro

Kancler Karl Nehammer je na novinarski konferenci poudaril, da gre pri tem ukrepu za "skupno dobro", saj "nismo posamezniki, ki živimo ločeno drug od drugega, temveč smo skupnost".

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti, med drugim tudi v cestnem prometu. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Kancler: Ne gre za boj cepljenih proti necepljenim

"Cepljenje ščiti. Ščiti nas in ščiti tudi naše soljudi," je dejal minister za zdravje Wolfgang Mückstein.

Obvezno cepljenje bodo zaenkrat uvedli za starejše od 18 let in ne že od 14. leta, kot so sprva tudi razmišljali. Skupno gre za 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva.

Parlament bo o predlogu zakona odločal v četrtek. Pred tem ga bo v ponedeljek obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo. Za sprejetje zakona je potrebna navadna večina v parlamentu in vladni ljudska stranka (ÖVP) ter Zeleni jo imajo tako v spodnjem kot zgornjem domu parlamenta. Vlada si prizadeva tudi za pridobitev podpore opozicijskih socialdemokratov (SPÖ) in stranke Neos, medtem ko svobodnjaki (FPÖ) odločno zavračajo obvezno cepljenje.

Z omenjenim zakonom bo Avstrija kot prva v EU uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. Tisti, ki so preboleli to bolezen, bodo izjema le 180 dni.

"Ne gre za boj cepljenih proti necepljenim," je dejal Nehammer. Po njegovih besedah gre v prvi vrsti za to, da bo avstrijska družba lahko ponovno svobodno zaživela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta