V hoški Magni testna proizvodnja: Iz Gradca se je v lakirnico vrnilo okoli sto zaposlenih

Srečko Klapš
14.01.2022 06:00

Tam že teče testna proizvodnja pred zagonom redne, ki je predvidena do konca marca. Kljub okoljevarstvenemu soglasju časovnica nadaljevanja gradnje tovarne še ni znana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V hoški lakirnici pred ponovnim zagonom, ki je načrtovan do konca marca, že teče poizkusna proizvodnja. 

Igor Napast

Potem ko je graška Magna konec decembra prejela pravnomočno okoljevarstveno soglasje (OVS) za izvedbo druge faze investicije te avstrijsko-kanadske multinacionalke v občini Hoče - Slivnica, nas je zanimalo, kdaj bi lahko prišlo do nadaljevanja gradnje. Poleg OVS-ja je namreč potrjen tudi občinski prostorski načrt (OPN), tako da ni več ovir za pridobitev gradbenega dovoljenja. David Adam, direktor slovenskega dela Magne Steyr, nam je odgovoril: "Ta hip časovnica naslednjih faz projekta še ni določena, odvisna je od tržnih razmer in naročil naših partnerjev."

Je pa pridobitev potrebnih soglasij in OPN-ja dobra podlaga za pogajanja Magne z naročniki v avtomobilski industriji, saj jim lahko zagotovijo, da bodo, ko in če bo to potrebno, dogradili še dva večja objekta, in sicer za proizvodnjo karoserij in sestavljalnico vozil za do 100 tisoč avtomobilov letno. Skupaj z lakirnico, ki so jo že zgradili, bodo na lokaciji v Sloveniji tako imeli tovarno za končno proizvodnjo avtomobilov, to pa naj bi po načrtih za seboj potegnilo še do tisoč delovnih mest. V Magni vrednosti investicije ne razkrivajo, ob čemer mora ta, kot je razvidno iz pogodbe o strateški investiciji z državo, obsegati vsaj 100 milijonov evrov. Spomnimo, da je Magna že konec leta 2019 prejela celotno 18-milijonsko državno subvencijo. Tudi drugo fazo naj bi projektiralo mariborsko podjetje Biro Biro, medtem ko gradbeno podjetje še ni izbrano.

David Adam je potrdil tudi, da ta čas v lakirnici poteka poizkusna proizvodnja in da je začetek redne načrtovan še do konca marca. Kot je znano, v Hočah lakirajo karoserije modela E-Pace avtomobilskega proizvajalca Jaguar. Za zdaj se je v hoško lakirnico iz Gradca že vrnila prva skupina zaposlenih, tako da zdaj na tej lokaciji dela okoli sto sodelavcev. Preostali, začasno napoteni na delo v Gradec, se bodo v Hoče vrnili postopno. Večja skupina se vrne ob začetku redne proizvodnje, nato pa se bo število delavcev v Hočah višalo s povečevanjem obsega proizvodnje, je za Večer še pojasnil Adam.

Ni pa docela odgovoril na vprašanje, ali gre glede na zadnje objave delovnih mest Magne Steyr za povečanje števila zaposlenih ali za fluktuacijo na nekaterih delovnih mestih: "Veseli nas, da pretežni del naših sodelavcev nadaljuje kariero v Magni, kar nam zdaj omogoča nemoten ponovni zagon proizvodnje."

Po naših informacijah se je namreč okoli 20 zaposlenih odločilo nadaljevati delovno kariero drugje. Spomnimo, da so okoli 160 zaposlenih zaradi posledic koronavirusa na avtomobilsko industrijo za več kot leto dni napotili na delo v matično avstrijsko tovarno, kar jim je prineslo okoli 1000 evrov višjo plačo mesečno. Zato naj bi nekateri razmišljali o odpovedi delovnega mesta v lakirnici in se skušali zaposliti v Gradcu. Tako ima nova kadrovnica v hoški lakirnici Vita Fištravec, sicer hči nekdanjega mariborskega župana Andreja Fištravca, veliko dela. Fištravčeva je nasledila Boruta Zormana, ki je Magno ob primerni odpravnini zapustil sporazumno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta