Nemčija kot ohromljeni velikan: Zakaj skrajna desnica dobiva vse več privržencev?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.10.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodje AfD Martin Boehm, Katrin Ebner-Steiner, Alice Weidel, Roland Hartwig in Robert Lambrou v Berlinu zadovoljni nad odličnimi volilnimi rezultati. 
Vodje AfD Martin Boehm, Katrin Ebner-Steiner, Alice Weidel, Roland Hartwig in Robert Lambrou v Berlinu zadovoljni nad odličnimi volilnimi rezultati. 
Hannibal Hanschke
"Nemci so imeli dolgo po drugi svetovni vojni zadržke glede tega, da bi v večjem obsegu volili skrajno desne stranke. Diktatura Nacionalsocialistične nemške delavske stranke je bila časovno in spominsko še preblizu. Skrajno desne ideje in mnenja so vedno obstajala, toda prisoten je bil neki sram glede njihovega izražanja. Ta sram vidno izginja in ljudje že povsem odkrito izražajo svoje skrajno desne poglede na svet. V Nemčiji se zdaj dogaja tisto, kar je večina zahodnoevropskih držav prestala že pred nekaj desetletji: 'normalizacijo' desničarskega skrajništva in z njo dramatično povečanje ogroženosti liberalne demokracije," pravi naš sogovornik iz Bonna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta