Netanjahu: Predlog za premirje ne izpolnjuje izraelskih zahtev, delegacija vseeno na pogajanja

STA, A.L.
06.05.2024 19:15

Predstavnik Hamasa je ob tem izjavil, da je "žogica zdaj na strani Izraela".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelska vojska tudi drevi nadaljuje napade na vzhodni del mesta Rafa na jugu Gaze.
Reuters

Hamas se strinja s predlogom za prekinitev ognja v Gazi, ki sta ga predložila posrednika v pogajanjih Egipt in Katar, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo palestinsko islamistično gibanje. Predstavnik Hamasa je ob tem izjavil, da je "žogica zdaj na strani" Izraela. Predlog naj za izraelsko stran ne bi bil sprejemljiv.

"Vodja (...) gibanja Hamas Ismail Hanija je opravil telefonski pogovor s predsednikom katarske vlade šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem in egiptovskim ministrom za obveščevalne dejavnosti Abasom Kamelom ter ju obvestil, da je Hamas odobril njun predlog glede sporazuma o prekinitvi ognja," je sporočilo gibanje.

Neimenovan predstavnik Hamasa je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je "žogica zdaj na strani" Izraela. Ali se bo Izrael s predlogom strinjal ali pa bo njegovo uveljavitev blokiral, je dejal.

Po poročanju agencije Reuters je neimenovan izraelski predstavnik dejal, da je Hamas sprejel "omiljeno" različico egiptovskega predloga, ki pa je za Izrael nesprejemljiv. Predlog po njegovih besedah vsebuje daljnosežne sklepe, s katerimi se Izrael ne strinja.

"Zdi se, da gre za zvijačo, katere namen je, da bi bil Izrael videti kot stran, ki zavrača dogovor," je dejal.

Zaenkrat niso znane podrobnosti predloga. V Gazi so novico, da je Hamas sprejel predlog, pozdravili.

ZDA preučujejo odgovor Hamasa

ZDA pozorno preučujejo odgovor Hamasa na predlog za prekinitev ognja v Gazi, sta danes izjavila tako tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller kot tudi tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oba sta tudi ponovila nasprotovanje ZDA izraelski ofenzivi na Gazo.

"Lahko potrdim, da je Hamas podal odgovor. Sedaj ga preučujemo in se pogovarjamo s partnerji v regiji. Direktor obveščevalne agencije Cia Bill Burns je v regiji in dela na tem," je dejal Miller.

Kot je dodal, ZDA zadnji dogovor o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev sprejemajo. Identičen odgovor je potem v Beli hiši novinarjem podal Kirby.

Še preden je Hamas sporočil, da sprejema predlog o prekinitvi ognja, sta danes po telefonu govorila ameriški predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu, je sporočila Bela hiša.

Biden je Netanjahuju ponovil jasno stališče ZDA glede Rafe. To stališče je, da ZDA nasprotujejo večjim vojaškim operacijam v Rafi, kamor se je zateklo približno milijon in pol palestinskih beguncev iz drugih delov Gaze, so sporočili iz Bele hiše.

Miller je po novicah, da se Izrael pripravlja na ofenzivo v Rafi, dejal, da doslej še niso videli humanitarnega načrta, ki bi bil verodostojen in izvedljiv. "Vojaška operacija v Rafi bi dramatično povečala trpljenje Palestincev in bi vodila v dodatno izgubo življenj civilistov," je dejal Miller.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta