Netanjahu znova zavrnil prekinitev ognja v Gazi brez izpustitve talcev

STA, A.L.
09.11.2023 11:34

Ponovil je, da je izpustitev talcev pogoj za prekinitev ognja. Bela hiša pa je sporočila, da bo Izrael izvajal štiriurne "premore" vojaških operacij na severu območja Gaze dnevno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Netanjahu sicer ni jasno povedal, ali misli na izpustitev vseh talcev, so pa svojci talcev v odzivu na poročanje medijev o pogajanjih vztrajali, da bi "vsak korak v smeri prekinitve ognja moral vključevati izpustitev vseh talcev iz Gaze".
Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo kot lažne govorice zavrnil poročanje več medijev, da v zameno za večdnevno humanitarno prekinitev ognja potekajo pogajanja o izpustitvi več kot deset talcev, ki jih med 240 na območju Gaze zadržuje skrajno palestinsko gibanje Hamas. Ponovil je, da je izpustitev talcev pogoj za prekinitev ognja.

"Želim utišati vse vrste lažnih govoric, ki jih slišimo iz vseh smeri, in ponoviti jasno stvar: brez izpustitve naših talcev ne bo prekinitve ognja," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

To je dejal, potem ko je po poročanju medijev vir blizu Hamasa povedal, da potekajo poganja za izpustitev 12 talcev, od tega šest Američanov, v zameno za tridnevno prekinitev ognja. Z dogovorom naj bi želeli omogočiti dostavo več humanitarne pomoči prebivalcem na območje Gaze, kjer so zaradi vsesplošnega pomanjkanja po ocenah Združenih narodov razmere katastrofalne.

Drugi vir pa je dejal, da na pogajanjih posreduje Katar, ki se usklajuje z ZDA, in da naj bi govorili o "izpustitvi 10 do 15 talcev v zameno za 48- do 72-urni humanitarni premor".

Nemška tiskovna agencija dpa je medtem poročala, da ji je visoki predstavnik Hamasa Osama Hamdan potrdil, da potekajo resna pogajanja. Dodala pa je, da obstajajo skrbi, da Izrael na prizadevanja ne odgovarja.

Netanjahu sicer ni jasno povedal, ali misli na izpustitev vseh talcev, so pa svojci talcev v odzivu na poročanje medijev o pogajanjih vztrajali, da bi "vsak korak v smeri prekinitve ognja moral vključevati izpustitev vseh talcev iz Gaze", poroča AFP.

Izrael, z njim pa tudi ZDA, so namreč pripravljene samo na krajše humanitarne premore.

Katar je posredoval tudi pri izpustitvi štirih talcev, edinih, ki jih je od zajetja 7. oktobra doslej izpustil Hamas. Bogata zalivska država je velika podpornica Palestincev in ima odprte komunikacijske kanale s Hamasom. Ta ima v Katarju svoj politični urad, v državi pa živi tudi vodja Hamasa Ismail Hanija. ZDA imajo v Katarju medtem svoje največje vojaško oporišče na Bližnjem vzhodu.

Washington: Izrael bo izvajal štiriurne premore 

Izrael bo dnevno izvajal štiriurne "premore" vojaških operacij na severu območja Gaze, je danes sporočila Bela hiša. To na naj bi omogočilo dostavo humanitarne pomoči na oblegano območje in pomagalo civilistom, da se umaknejo na varno.

Kot je dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby, se je Izrael strinjal, da bo vsak dan izvajal štiriurne prekinitve vojaških operacij. Obvestila o "premorih" bodo objavljena tri ure pred začetkom, je povedal Kirby in odločitev Izraela označil za "pomemben prvi korak", s katerim bi zagotovili, da ima civilno prebivalstvo možnost umika na varnejša območja, stran od spopadov.

Kirby je še dejal, da bo med temi premori mogoče dostaviti humanitarno pomoč na območje Gaze. Prvi premor naj bi Izraelci napovedali že danes.

Kirby je sicer ponovil ameriško stališče, da zdaj ni čas za prekinitev ognja, češ da bi to zgolj pomagalo palestinskemu oboroženemu gibanju Hamas "legitimizirati" napade na Izrael 7. oktobra.

Predsednik ZDA Joe Biden je pozneje novinarjem povedal, da ni možnosti za prekinitev ognja v Gazi, ostaja pa optimističen glede reševanja talcev. "Ne bomo odnehali, dokler jih ne dobimo nazaj," je dejal.

Medij Axios je poročal, da je Biden Netanjahuja prosil, naj privoli v tri dni ali več premora v spopadih, kar je Biden novinarjem potrdil. Na vprašanje, ali je razočaran nad Netanjahujem, pa je ameriški predsednik odgovoril, da je vse skupaj trajalo malce dlje, kot je upal.

Izraelska vojska je že v minulih dneh omogočila "časovno okno", v katerem je prebivalcem severnega dela Gaze, kjer Izrael nadaljuje operacije proti Hamasu, omogočila umik proti jugu enklave. Po izraelskih podatkih je v sredo s severa na jug Gaze zbežalo 50.000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta